Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srcu škodi i premalo i previše sna

    Osobe koje spavaju manje od šest sati ili više od osam sati dnevno, pod većim su rizikom od problema sa srcem, nego one koje spavaju između šest i osam sati, utvrdili su stručnjaci medicinskog fakulteta u Čikagu.
     
    I neke ranije studije manjeg obima su ukazivale na međuzavisnost sna i srčanog zdravlja, ali ova može da se smatra reprezentativnom za SAD jer obuhvata 3.000 osoba iz raznih regiona zemlje.
     
    Ispitanici su bili Amerikanci stariji od 45 godina, koji su odgovarali na pitanja o svojim navikama u spavanju, kao i o tome da li im je ikad rečeno da pate od kongestivne slabosti srca, da su doživeli infarkt ili šlog, da imaju oboljenje koronarnih arterija ili anginu pektoris.
     
    Pokazalo se da su osobe koje su prijavile manje od šest sati sna dnevno, pod dvostruko većim rizikom od šloga ili infarkta i pod 1,6 puta većim rizikom od kongestivne slabosti srca, u odnosu na one koje spavaju šest do osam sati.
     
    Takođe je utvrđeno da su ispitanici koji su prijavili da prosečno spavaju više od osam sati dnevno, pod dva puta većim rizikom od angine pektoris i 1,1 puta većim rizikom od oboljenja koronarnih arterija nego oni koji spavaju između šest i osam sati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE