Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanija: Lekari „otpisuju“ starije pacijente obolele od raka

    Bolesnici stariji od 70 godina su rutinski otpisani, jer lekari pretpostavljaju da su te osobe previše krhke za operaciju, hemoterapiju ili radioterapiju. Iako se to dešava i u mnogim drugim zemljama, Britanci kažu da je baš u Britaniji najgori tretman ovakvih pacijenata.
     
    Siaran Divejn iz centra Macmillan Cancer Support je ovakav odnos prema pacijentima opisao kao ‘neprihvatljiv čin diskriminacije’. U izveštaju takođe stoji da, iako se stanje lečenja raka poboljšalo kod većine obolelih, ono se zapravo pogoršalo kada su u pitanju osobe starije od 85 godina.
     
    Uprkos velikom napretku u dijagnostici i lečenju, šanse za ozdravljenje kod osoba starijih od 75 godina su se neznatno povećale.
     
    “Sramotno je otpisati ljude koji boluju od raka, a već su u starijem životnom dobu. Oni imaju pravo, a lekari imaju obavezu da im pruže najbolji mogući tretman”, kaže Divejn.
     
    Međutim, u izveštaju se navodi i to da lekari izbegavaju da uključe hemoterapiju starijim ljudima i slično, jer se boje da će patiti zbog nuspojava i sličnih neželjenih posledica. Telo u tom životnom dobu je sklonije infekcijama, pa one kod pojedinih pacijenata mogu da uzrokuju i smrt, navodi se u izveštaju, prenosi Daily Mail.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE