Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nelojalna konkurencija guši domaću proizvodnju

    Proizvođači povrća i voća iz Posavine susreću se s brojnim problemima. Kažu da svojim proizvodima mogu podmiriti potrebe tržišta BiH, ali nelojalna konkurencija robe iz uvoza guši njihovu proizvodnju i plasman.

    Predsednik Sekcije cvećara u Udruženju povrtlara „Posavina“ Ilija Narandžić kaže da su se organizirali kako bi zajedno pokušali rešiti probleme.

    – Cvećari s područja Bosanskog Šamca nemaju obezbeđeno tržište za prodaju cveća, pa ga prodajemo kod kuće i po narudžbi. Olakšica nam je to što lokalne strukture vlasti sufinansiraju proizvodnju cveća i povrća u zaštićenom prostoru, a sufinansiraju i fitopatološki nalaz koji je potreban cvećarima u proizvodnji i plasmanu proizvoda – ističe Narandžić.

    On se 12 godina bavi proizvodnjom cveća i njegova porodica živi od toga. Proizvodi oko 150.000 biljaka na 1.000 metara kvadratnih. Problem im predstavlja i to što povrtlari i cvećari moraju imati specijalne deklaracije o poreklu proizvoda.

    – Inspektori traže da se na svaku saksiju zalepi deklaracija, što smatram nelogičnim, jer svaka gajba u kojoj je cveće mora biti potopljena u vodu da bi bilo sveže, a deklaracije se pri tome odlepe – kaže Narandžić.

    Iz tih razloga, teško prodaju svoje proizvode u ostalim delovima BiH. Inače, na području opštine Bosanski Šamac ima 80 cvećara.

    Opštinski poticaji

    – Ove godine iz opštinske kase je planirano izdvajanje 100.000 KM za poljoprivredu. Na području šamačke opštine ima 60 hektara zemljišta pod plasteničkom proizvodnjom povrća i cveća. Naša lokalna zajednica podstiče proizvodnju sa 0,10 KM po metru kvadratnom – kaže Milan Nikolić, šef Odseka za poljoprivredu i razvoj sela u opštini Bosanski Šamac, uz konstataciju da resorno ministarstvo nema nikakve predloge kako da poboljša otkup poljoprivrednih proizvoda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE