Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dijagnostika retkih bolesti o trošku RFZO?

    Republička stručna komisija za retke bolesti uputiće predlog Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) da se ukupna prenatalna i postnatalna dijagnostika za retke bolesti u Srbiji ili inostranstvu ubuduće obavlja na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, najavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović.
     
    On je novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije o mogućnostima za poboljšanje zdravstvene zaštite tih pacijenata, kome su prisustvovali i i predstavnici Republičke stručne komisije i ministar zdravlja Zoran Stanković, rekao da je dogovoreno da se laboratorijske usluge u oblasti dijagnostike tih bolesti prošire.
     
    Takođe, kako je kazao, dogovoreno je i da se iz Fonda za retke bolesti izdvoje što pre određena sredstva za nabavku lekova za takozvane “enzimske bolesti”, gde lekovi dovode do značajnog poboljšanja zdravstvenog stanja pacijenta.
     
    On je kazao da je procenjeno da će sredstva fonda na godišnjem nivou iznositi oko 130 miliona dinara.
     
    Simonović je kazao da je bilo reči i o tome da se svi drugi lekovi, sanitetski materijal, neinvazivna terapija, kao i odgovarajuća nega na predlog lekara specijaliste ustanove sa tercijalnog nivoa pruža i u kućim uslovima, odnosno u domovima zdravlja.
     
    “Takođe, dogovoreno je da se nastavi postupak oko bržeg i efikasnijeg ostvarivanja ovih prava”, kazao je Simonović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE