Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novartis pritiska indijsku vladu da prizna kršenje patenta za lek

    Indija je najveći proizvođač jeftinih lekova koji spašavaju živote u siromašnim zemljama širom sveta. Međutim, većina tih lekova su generičke kopije poznatih lekova zaštićenih patentima u Evropi i SAD. Novartis, velika švajcarska farmaceutska kompanija, mogla bi da prisili indijsku vladu da prizna kršenje patenta za lek koji se koristi u lečenju smrtonosnog oblika leukemije, a smatra se velikim napretkom u lečenju te bolesti.
     
    Taj slučaj, u koji je uključen lek Gleevec, trenutno je na indijskom vrhovnom sudu, a reč je o obračunu sa visokim ulozima, u kojem se sukobljavaju branioci prava na intelektualnu svojinu, koji tvrde da generičke kopije koče inovativnost proizvođača lekova, te indijske farmaceutske kompanije i međunarodne humanitarne organizacije, koje upozoravaju da bi odluka u korist Novartisa mogla da dovede do ukidanja jeftinih lekova za AIDS, karcinom i druge bolesti. „Ako izgubimo, nećemo više imati šta da branimo“, kaže Lina Menghejnz, rukovodilac Lekara bez granica u Nju Delhiju i pobornica generičkih lekova.
     
    Indijska vlada nije priznala patent za Gleevec, kao ni za mnoge druge lekove koje su proizvele farmaceutske kompanije sa Zapada. Usledila je Novartisova tužba, a slučaj traje već šest godina. Vladu trgovinski partneri pritiskaju da u tom sukobu popusti. Gleevec u SAD košta i po 70.000 dolara godišnje, iako iz kompanije kažu da za siromašne pacijente postoje programi plaćanja po nižoj ceni. Indijska generička verzija košta oko 2500 dolara godišnje.
     
    Lek, koji se izvan SAD prodaje pod imenom Glivec i u generičkom je smislu poznat kao imatinib mesilat, mnogima je pretvorio hroničnu  mijeloičnu leukemiju u podnošljivu bolest. Lek se takođe upotrebljava u lečenju karcinoma debelog creva. Indija je treći po veličini proizvođač lekova u svetu u pogledu količine, a svake godine ostvari 10 milijardi dolara izvozom generičkih lekova, više nego ijedna druga zemlja, uglavnom u druge države u razvoju.
     
    Iz organizacije Lekari bez granica kažu da se 80 posto generičkih lekova za AIDS kojima leče oko 170.000 obolelih proizvodi u Indiji. Slučaj u Indiji nastao je zbog stavke u indijskom zakonu o patentima, koja brani patentiranje svih novih oblika poznatih kompanija dok značajno ne unaprede delotvornost leka. Cilj te mere bio je da se spreči praksa kompanija koje unesu manje promene u postojeće lekove i pridobiju nove patente, čime se još godinama štite od generičke konkurencije. „Implikacije ovog slučaja odnose se na sve lekove“, kaže Bruk Bejker, profesor prava sa Univerziteta Nortvestern u Bostonu. „Pitanje je da li treba zadržati patentni monopol na temeljnom spoju ili dorađivati lek radi ostvarivanja novih patenata?“
     
    Profesor Bejker smatra da Novartisova pobeda neće značiti prestanak proizvodnje generičkih lekova, ali indijski proizvođači možda više neće moći da razvijaju generičke verzije budućih lekova. Tahir Amin, čelnik Inicijative za lekove, dostupnost i znanje iz Njujorka, kaže da bi proizvođači mogli da imaju koristi ako Novartis pobedi. Šamnad Bašir, profesor prava, smatra da obe strane imaju valjane argumente. Baširr, inače profesor na Državnom univerzitetu u Zapadnom Bengalu, kaže da bi sud trebalo da „protumači zakon tako da uskladi potrebu za inovacijama sa brigom o javnom zdravstvu“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE