Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekari kažnjeni zbog „viška“ recepata

    Kontrolori Filijale zdravstvenog osiguranja u Sremskoj Mitrovici kaznili su iznosom od 5.000 do 15.000 dinara, 70 lekara u Sremu zbog izdavanja viška lekova na recept. Kažnjeni lekari uveravaju da nije bilo zloupotreba, već da je u ovom slučaju reč o striktnom poštovanju lekarske etike u pomoći obolelima.
     
    – Nije to nikakva odmazda prema lekarima, već jednostavno potreba za racionalniju potrošnju lekova i namera da se smanje izdvajanja za njihovu nabavku – tvrdi Dragojle Raičević, direktor Filijale zdravstvenog osiguranja u Sremskoj Mitrovici. – Jer, tokom prošle godine, izdavanje lekova na recepte beleži rast od 11 odsto, a za lekove je plaćeno 1,2 milijarde dinara.
     
    Lekari u Sremu, prošle godine su izdali 2,2 miliona recepata. Gledano u proseku, svaki Sremac je potrošio sedam pakovanja nekog leka, uz cenu jednog od 586 dinara. Kontrolori su uočili niz organizacionih propusta pri izdavanju recepata. Posebna zamerka lekarima odnosi se na korišćenje skupih lekova tokom lečenja.
     
    – Moja prvenstvena dužnost je da pomognem obolelom – podseća jedan od kažnjenih lekara, ne želeći da mu saopštimo ime, smatrajući ovo atakom na lekarsku etiku. – Nije moje da određujem cenu nekog leka, već njegovu efikasnost u lečenju.
     
    Kontrolori su uvereni kako bolesni nisu „baš toliko bolesni“ da moraju da imaju višemesečne kućne zalihe lekova, koje im omogućavaju „bolećivi“ lekari.
     
    – Nikome neće biti uskraćeno pravo na lek i lečenje – poručuje Raičević. – Kontrolom samo želimo da obezbedimo da svaki osiguranik, u svakom momentu, dobije odgovarajući lek.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE