Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Škotska: Rezultati zabrane pušenja na javnom mestu

    U Škotskoj je zabrana pušenja na javnim mestima već pokazala rezultate u smanjenom broju prevremenih porođaja, zaključak je istraživanja koju su sproveli saradnici škotskog Univerziteta u Glazgovu.
     
    Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima na teritoriji Škotske stupio je na snagu u martu 2006. Grupa istrživača na čelu sa Džil Pel proučila je podatke o 717.000 žena koje su se porodile u perodu od agusta 1995. do februara 2009. i objavila rezultate u časopisu PLos Medicine.
     
    Prema tim rezultatima,a posle uvođenja zabrane, udeo pušača među ispitanicama je smanjen sa 25,4 na 18,8 odsto. Naučni su takođe zaključili da je broj prevremenih porođaja u zemlji smanjen za 11 procenata.
     
    Zabrana pušenja na javnim mestima rezultirala je sem toga 5-procentnim smanjenjem broja dece koja na rođenju imaju nisku telesnu masu. Udeo dece rođene sa izuzetno malom težinom smanjen je bezmalo za osam procenata.
     
    Pel je istakla da su pozitivne promene u statistici porođaja utvrđene kako u grupi potrošača duvanskih proizvoda tako i među ženama nepušačima, što nedvosmisleno potvrđuje ispravnost antiduvanske politike države.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE