Problemi u nabavci lekova za Kronovu bolest

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Problemi u nabavci lekova za Kronovu bolest

  Zdravlje pacijenata obolelih od zapaljenja creva, a koji se leče biološkom terapijom, ugroženo je zato što je Republički fond za zdravstveno osiguranje prestao da nabavlja lekove, saopštilo je Udruženje obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.
   
  “Pogoršano je zdravlje oko 20 odsto obolelih koji se leče biološkom terapijom, kao i velikog broja novoobolelih koji čekaju početak terapije”, navodi se u saopštenju.
   
  Prema podacima udruženja u Srbiji trenutno živi oko 4.000 pacijenata koji boluju od teških zapaljenskih bolesti creva, u koje spadaju Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Od ovih bolesti obolevaju uglavnom mladi ljudi od 15 do 40 godina. Ukazuje se da su iz nepoznatih razloga bolnice od januara 2012. godine prestale sa nabavkom bioloških lekova, što je pacijente koji se njima leče ostavilo bez terapije.
   
  Udruženje navodi da adekvatna zamena ne postoji, a zbog specifičnosti bolesti prekid u primeni terapije dovodi do značajnog pogoršanja zdravstvenog stanja obolelih. Pacijenti tvrde da se i svetu 10-15 odsto pacijenata od zapaljenskih bolesti creva leči biološkom terapijom, a u Srbiji tek nešto više od 3 procenata, pritom lekovi nisu dostupni u kontinuitetu.
   
  Upotreba bioloških lekova je specifična, jer se mogu primenjivati samo u bolničkim uslovima. Ovi lekovi se nalaze na C listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, što znači da se izdaju samo u referentnim zdravstvenim ustanovama.
   
  Udruženje obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa navodi da je nabavka predviđena tenderskim postupkom i u nadležnosti je Fonda. Do danas, tender nije objavljen, pa se nabavka sprovodi na nivou bolnica, o njihovom trošku, što zbog nedostatka novca u budžetima bolnica dovodi do nestašice.
   
  Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje stigao je odgovor da je u ovoj godini planirano da postupak javne nabavke lekova za Kronovu bolest bude centralizovan, kako bi se pomoglo pacijentima i omogućila im se pravovremena i kvalitetna terapija.
   
  U saopštenju se napominje se da su do sada postupak nabavke sprovodile same zdravstvene ustanove, pošto Republički fond za zdravstveno osiguranje nije imao ovlašćenje zdravstvenih ustanova da to sprovede u njihovo ime, a zakon o javnim nabavkama to nalaže. Navodi se i da je Republički fond za zdravstveno osiguranje pre petnaest dana dobio prva ovlašćenja zdravstvenih ustanova, koja su stizala i tokom prošle nedelje i odmah je krenuo u pripremu javne nabavke.
   
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE