Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi metod operacije sinusa na VMA

    Oni koji pate od hroničnih tegoba sa sinusima, spremni su da godinama trpe jake glavobolje, vrtoglavice i pritisak u slepoočnicama, samo da ne idu „pod nož“, jer je postoperativni period izuzetno težak.
     
    Klasičnom operacijom nije moglo da ukloni sve što se vidi golim okom, pa su se pacijenti češće vraćali na ponovne operacije.
     
    Na VMA uveden je novi metod – funkcionalnom endoskopskom operacijom sinusa (FESS). Sa FESS-om se, prema rečima pukovnika dr Dušana Bjelića, načelnika ORL klinike u Vojnomedicinskoj akademiji, sada bezbedno mogu operisati i benigni tumori na dnu očne jabučice:
     
    – Klasične operacije ovih tumora nosile su veliki rizik od povređivanja vitalnih struktura, pre svega očnog živca. Sada, s kamerom, možemo da uđemo u svaki sinus bez pravljenja novih otvora.
     
    Klasičnim rezom, sinus se otvarao kroz viličnu kost, pa su se često povređivala i okolna tkiva. A baratanjem instrumentima unutar lobanje događalo se i da se povrede očni živac, veliki krvni sudovi ili mišići koji pokreću oči.
     
    Novom metodom kroz nozdrve se ulazi kamerom, što omogućava hirurgu da preciznije pokreće instrumente u svim pravcima.
     
    – Rez se pravi samo ako na sluznici treba da se napravi otvor kako bi instrumenti mogli da prodru do sinusa – objašnjava dr Bjelić – Tu se proširuju ušća sinusa, odstranjuje se upaljena zadebljala sluznica i stvara se mogućnost da se sinusi prirodno ventiliraju i prazne. To poboljšava funkciju nosa i otklanja tegobe.
     
    Nakon endoskopske operacije postoperativni tok je kraći, pacijent se otpušta drugi dan kući, a nema ni podliva, modrica i otoka na licu. Takođe, tamponi koji su posle klasične operacije ostajali u nozdrvama i po nekoliko dana sada se stavljaju samo dan posle zahvata.
     
    Povratnika na operacioni sto, međutim, ima i posle ove intervencije.
     
    – Radi se o stanjima koja se ne mogu nijednom tehnikom stopostotno ukloniti. To su alergijske polipoze, koje su u kombinaciji sa infekcijom u nosu i paranazalnim sinusima sklona ponovnom pojavljivanju – kaže pukovnik Bjelić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE