Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rituali koji zbližavaju roditelje i decu

  Svaka porodica bi trebala da ima zajedničke aktivnosti u kojima uživa i koje bi trebale da postanu redovni i sastavni deo života njenih članova. Neke mogu biti formalne, poput verskih rituala ili učestvovanja u humanitarnim aktivnostima, dok druge mogu biti rekreativne i zabavne, poput odlaska u prirodu, bioskop.. Kakve god da su, ove aktivnosti mogu pomoći u jačanju jedinstva porodice.
   
  Važnost komunikacije
   
  Komunikacija između roditelja i dece treba da bude prioritet svake porodice. Veoma je važno da se pronađe vreme za razgovor u kojem se razgovara o dnevnim i nedeljnim aktivnostima, razmenjuju osećaji i tokom kojeg članovi porodice stvarno slušaju jedni druge.

  Poštovanje privatnosti dece je od izuzetne važnosti, posebno kada tokom puberteta počnu da iskazuju nezavisnost, jer u tom periodu mogu imati neke probleme koje ne žele  otkriti svojoj braći i sestrama. Roditelji bi trebali biti u mogućnosti da imaju individualan razgovor sa svakim detetom, bez prisustva druge dece. Ukoliko roditelj uvaži želju deteta za privatnošću, to će pomoći izgradnji poverenja između roditelja i deteta.
   
  Neke porodice imaju dogovoreno vreme za porodične sastanke. Kada su svi prisutni, razgovara se o porodičnim problemima, odnosima unutar porodice, planovima. Ovo je prilika da svaki član učestvuje i bude saslušan.
   
  Rekreacija i kulturne aktivnosti


  Porodična rekreacija je važan način jačanja familije. Sportovi (učestvovanje ili gledanje), igre, gledanje filmova ili šetnja u parku, dobar su način da se poveća bliskost i smanji stres.

  Kulturne aktivnosti takođe su veoma dragocene. Poseta muzejima, bibliotekama, pozorišnim predstavama, kao i odlazak na koncerte, mogu proširitiporodične horizonte i produbiti ljubav prema umetnosti.
   
  Čitanje i pevanje na glas
   
  Čitanje i pevanje na glas kod porodice potiče osećaj bliskosti i ljubavi prema muzici i knjizi. Roditelji bi trebali da znaju kakve priče njihova deca vole da čitaju i koju muziku vole da slušaju.
   
  Praznici
   
  Ovo je još jedan izvor zabavne porodične aktivnosti. Deca će učiti o istoriji, značenju i ritualima određenih praznika ukoliko učestvuju u pripremama i proslavama.
   
  Duhovne aktivnosti


  Religija igra važnu ulogu za mnoge porodice, posebno u uspostavljanju moralnih vrednosti. Nije nužno ići u crkvu, sinagogu, džamiju ili drugo mesto bogosluženja redovno. Međutim, veoma je važno deliti moralne vrednosti sa svojom decom i pomoći im da razviju osećaj porodične istorije i kontinuiteta porodice, ali i da razviju poštovanje prema različitostima. Mnoge porodice razviju snažan duhovni život bez formalnih religijskih obreda. Ovakve porodične aktivnosti ne moraju nužno biti religijske prirode. Sa decom je neophodno često razgovarati o nekim opštim moralnim vrednostima: poštenju, saosećanju, prijateljstvu i slično.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE