Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekovito bilje iz Ljubinje traženo po celom svetu

    Ljubinje i široki prostor juga Republike Srpske idealno su stanište za preko sto vrsta samoniklog lekovitog bilja, smilje, žalfiju, vresak, kantarion, matičnjak, ruzmarin, kadulju…
     
    Lekovito bilje iz ovog regiona, u kojem je 300 sunčanih dana, traženo je u celom svetu u koji je odlazilo neorganizovano i u malim količinama. Pre 12 godina nekoliko odvažnih i preduzimljivih Ljubinjaca odlučilo je da krene sa organizovanom organske proizvodnje i otkupom lekobilja. Osnovali su firmu „Ljekobilje“ i u Ljubinju započeli plantažnu proizvodnju, izgradili proizvodne pogone, a u sedištu firme u Trebinju razvojni centar sa projektovanjem i edukacijom.
     
    – U posao smo ušli organizovano, oslonjeni na tradiciju i nauku. U svetu je velika potražnja za lekovitim biljem. Nema problema sa plasmanom, posebno kad se zna kvalitet hercegovačkog lekobilja. Krenuli smo sa američkim tržištem, koje je tražilo 1.000 tona naših lekovitih biljaka. Nismo količinski mogli da odgovorimo takvoj porudžbini. Važno je da postoji tržište, posao se može širiti, što obezbeđuje nova radna mesta. Praktično čitava Hercegovina mogla bi se uključiti u ovaj projekt – kaže Boža Ilić, jedan od inicijatora formiranja „Ljekobilja“ u Ljubinju.

    Potencijali i korist ulaganja u ovaj posao, posebno mogućnost da se na bazi lekovitog bilja razvije prerađivačka industrija, prehrambena, farmaceutska i kozmetička, otvorila je mogućnost da se uz ulaganja ostvare višestruki efekti. Prvi su to prihvatili pčelari. Ispaša pčela na vrijesku, kadulji, lavandi i drugom hercegovačkom lekobilju daje prvoklasan med za koji je tržište obezbeđeno. Potvrđuju to i reči Slavka Boškovića iz Popova polja, Mome Aleksića iz Bileće, Milenka Betegala iz Ljubinja.

    – Prihvatili smo saradnju sa „Ljekobiljem“ i ostvarili izvanredne rezultate. Med unapred prodamo, a zahvaljujući našoj kooperaciji imamo višestruku pomoć – uglas kažu ovi pčelari koje smo zatekli na redovnim konsultacijama u prostorima „Ljekobilja“.

    Pune ruke posla ima Milan Dangubić, zadužen za proizvodnju na plantažama lekobilja.

    – Imamo rasadnik i oglede. Jedini u svetu imamo plantaže lavande, jedinstvene biljke koja ima lekovitost, medonosnu zaštitnu i dekorativnu funkciju. Nedavno smo i na beogradskoj Adi zasadili lavandu sa naših plantaža. Potražnja za našim sadnicima i semenskim materijalom je velika, nudimo preko 20 vrsta začinskih i aromatičnih biljaka, 20 vrsta semena i 30 vrsta sadnica lekobilja. Napreduje i stalno se širi proizvodnja kod kooperanata – ističe Dangubić.

    U halama u Ljubinju pakuju preko 100 vrsta čajeva. Najveća potražnja je za hercegovačkim narodnim čajem. Traže se čajevi sa proverenim dejstvom protiv upalnih procesa i poremećaja organizma, za jačanje imuniteta, polne slabosti… Sve potrebe i zahteve tržišta za hercegovačkim čajevima teško je podmiriti. Cenjeni su biljni ekstrakti i eterska ulja koja se, isto tako, proizvode u pogonima „Ljekobilja“.

    U Ljubinju imaju dugoročne planove, nove projekte u proizvodnji smilja, žalfije, vreska. Proizvodnja vreska, čiji su jedini proizvođači, posebno je interesantna zbog mogućnosti višestruke upotrebe. Planovi su vezani i za proširenje proizvodnje i otkupa lekobilja na području čitave Republike Srpske, u kojem bi bilo favorizovanje specifičnosti regionalnih endemičnih lekovitih biljaka, hajdučke trave,gloga, kleke. Računa se i na berbu i otkup jestivih gljiva.

    – U našim razvojnim planovima tražimo partnere za proširenje proizvodnje. Postoje resursi, tržište. Sa našim programima upoznali smo Vladu Republike Srpske, jer bismo uz podršku države mogli da obezbedimo 10.000 novih radnih mesta. Bile bi to fabrike na otvorenom sa izvozom od 100 miliona dolara – ističu u „Ljekobilju“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE