Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tek svako peto dete nema svoj profil na internetu

    U Srbiji ima preko 3,5 miliona otvorenih naloga na društvenoj mreži Facebook. Ove naloge uglavnom imaju maloletnici nad kojima se i najviše vrši nasilje i zlostavljanje preko interneta.
     
    Inspektor za visokotehnološki kriminal Radoje Vuković napomenuo je da su oni prošle godine uhapsili 40 osoba koji su se bavili dečijom pornografijom, međutim da to nije dovoljno da bi se stalo na put ovom problemu. Deca nisu svesna i ne znaju kakve posledice mogu da imaju samo zato što stavljaju svoje privatne fotografije i informacije na internet.
     
    „Fotografije koje maloletnici ostavljaju na Facebook-u vrlo često se zloupotrebljavaju, a neretko deca postaju i žrtve napada“, rekao je Vuković. Važno je napomenuti da nikada tačno ne može da se zna ko može da uradi ovako nešto.
     
    „Ne postoji tačan profil izvršilaca ovog krivičnog dela. To mogu biti osobe koja imaju završenu osnovnu školu, ali i oni koji imaju fakultet pa i doktori nauka. Nemamo tačno profilisano ni da li su potencijalni izvršioci oni koji su oženjeni, razvedeni, ili oni koji imaju ili nemaju decu“, napomenuo je Vuković. Glavnu ulogu u ovom problemu treba da imaju roditelji i nastavnici koji provode najviše vremena sa decom.
     
    Rešenje se nalazi u edukaciji kako roditelja i dece tako i nastavnog osoblja, smatra Vuković. „Ključna stvar je da se uspostavi poverenje između dece i roditelja i da deca slobodno smeju da kažu ukoliko im se nešto sumnjivo dešava na internetu. Deca često, zbog svoje mladosti i radoznalosti, nisu svesna šta im se može desiti“.
     
    Prema podacima Udruženja profesora Informatike Srbije oko 80% učenika ima profil na nekoj društvenoj mreži, dok 70% učenika na svoj profil na Facebook-u stavlja svoje privatne informacije i slike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE