Mjanmar: Smanjena ulaganja produbljuju krizu sa zaraženima HIV-om

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mjanmar: Smanjena ulaganja produbljuju krizu sa zaraženima HIV-om

  Smanjenje međunarodnih ulaganja preti da produbi krizu sa zaraženima HIV virusom u Mjanmaru, u kojem je desetinama hiljada takvih osoba uskraćeno pravo na terapiju koja bi im spasla život, upozorila je ovih dana organizacija Lekari bez granica (MSF).
   
  Prema podacima te organizacije, od 120.000 Mjanmaraca kojima su potrebni antiretroviralni lekovi, samo trećina ih dobija, a zbog izostanka lečenja svake godine umire 20.000 obolelih.
   
  U mjanmarskoj filijali MSF ističu da ih je naročito pogodio izostanak čitave tranše pomoći Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije, zbog čega će bez antiretroviralnih lekova zasad ostati 40.000 Mjanmaraca koji je trebalo da počnu da primaju terapiju.
   
  Globalni fond, koji prikuplja donacije vlada i privatnog sektora, je, inače, glavni finansijer programa borbe protiv navedene tri bolesti širom sveta.
   
  Vojna hunta koja je do prošle godine bila na vlasti u Mjanmaru nije zdravstvu poklanjala nikakvu pažnju. Sadašnji “kvazi civilni režim”, po rečima Petera Paula de Grotea, šefa MSF u Mjanmaru, je voljan da ulaže u ovaj sektor, ali će biti potrebne godine dok novi zdravstveni sistem ne počne da funkcioniše u punoj meri.
   
  Mjanmar je, inače, najmanje razvijena zemlja regiona, a spada i među države sveta koje primaju najmanju pomoć za razvojne projekte. MSF apeluju na međunarodnu zajednicu da joj prioriteti u Mjanmaru postanu davanja za borbu protiv side i tuberkuloze, koja je najčešći uzrok smrti zaraženih HIV virusom.
   
  U Mjanmaru je da, stvar bude gora, veoma česta tuberkuloza otporna na više lekova (MDR-TB), koja je mnogo skuplja za lečenje i teže se leči od obične.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE