U 2012. novih 1.000 hektara pod šumom u Beogradu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U 2012. novih 1.000 hektara pod šumom u Beogradu

  Planom pošumljavanja Beograda u 2012. godini predvidjena je sadnja drveća na oko 1.000 hektara površine gradskih opština Zemun, Lazarevac i Surčin, čime će njihov procenat pošumljenosti porasti za pet odsto, saopštila je danas gradska uprava.

  Planom, koji je izradio Sekretarijat za zaštitu životne sredine u saradnji sa Šumarskim fakultetom i Institutom za šumarstvo, predvidjeno je formiranje novih šumskih površina, ali i pošumljavanje devastiranih i plavnih područja, kao i onih podložnih eroziji u ovim opštinama. To će, kako je istaknuto, doprineti poboljšanju ekosistema Zemuna, Lazarevca i Surčina, kao i poboljšanju zaštite od poplava.

  Plan pošumljavanja podrazumeva sadnju autohtonih vrsta kao što su hrast, jasen, lipa, javor i mleč. Takodje, predvidjena je i rekultivacija oko 1.600 hektara jalovišta u Kolubari, odnosno pošumljavanje područja gde je eksploatacija uglja završena i gde zemljište treba “vratiti prirodi”. U Zemunu i Surčinu, biće posadjen i drvored duž nove obilaznice oko Beograda.

  “Pošumljavanje Beograda jedan je od najznacajnijih poslova Grada Beograda”, kazao je gradski sekretar za zaštitu životne Goran Trivan i dodao da će Sekretarijat nastaviti da obezbedjuje finansijska sredstva za tu namenu.

  Trivan je istakao da je važno i što projekat pošumljavanja Beograda obezbedjuje posao sezonskim radnicima koji se angažuju u sezoni sadnje, rasadnicima koji proizvode sadni materijal i stručnjacima sa fakulteta i institucija.

  Plan pošumljavanja Zemuna, Lazarevca i Surčina predstavlja deo Strategije pošumljavanja Beograda, koju je Skupština grada usvojila u junu 2011. godine i kojom je predvidjeno da se u narednih 20 godina pošumi više desetina hiljada hektara beogradske teritorije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE