Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još jedna žrtva ptičijeg gripa

    Testovi su potvrdili da je devetnaestogodišnja Indonežanka, koja je prošle nedelje preminula, bila zaražena virusom ptičijeg gripa, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja te zemlje.


    Time je broj indonežanskih žrtava ptičijeg gripa od početka 2012. povećan na tri, prenosi AFP.

    U regionu raste zabrinutost oko ptičijeg gripa jer su i u Kini, Kambodži i Vijetnamu od početka godine registrovani smrtni slučajevi od ove bolesti. Devojka iz Indonezije je umrla 13. februara, samo dan pošto je primljena u bolnicu u mestu Tangerang, u okolini Džakarte.

    U indonežanskom ministarstvu zdravlja napominju da posle pregleda kuće preminule, kao i okolnih kuća, nisu bili u stanju da utvrde izvor zaraze.

    Indonezija je zemlja najteže pogođena ptičijim gripom – između 2003. i 2011. u njoj je zabeleženo 150 ljudskih žrtava te bolesti, podaci su Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

    Prošle godine je u Indoneziji prijavljeno devet smrtnih slučajeva od ptičijeg gripa, uključujući dvoje dece u oktobru na Baliju, ostrvu koje predstavlja meku za turiste.

    Virus ptičijeg gripa H5N1 se može preneti sa ptica i živine na čoveka direktnom kontaktom, ali stručnjaci strahuju da bi mogao da mutira tako da postane lako prenosiv sa čoveka na čoveka. To bi moglo da izazove pandemiju sa milionima ljudskih žrtava.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE