Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hladnoća minimalno šteti usevima Evrope

    Nedavna hladnoća u Evropi do sada je imala ograničen uticaj na ozimu pšenicu i ječam, ali i dalje postoje rizici od površinskog mraza i ciklusa odmrzavanja, navodi se u francuskoj poljoprivrednoj publikaciji.


    U svom poslednjem izveštaju, Strategie Grains procenjuje da će proizvodnja ozime pšenice u EU27 biti 132.7 miliona tona, 3% više nego prošle godine.

    U izveštaju se navodi da stvarna procena štete izazvane hladnim talasom neće biti moguća do ponovnog razvoja vegetacije u proleće, ali inicijalne analize ukazuju da u većini zemalja mrazevi neće prouzrokovati veće štete od onih koje bi se očekivale u normalnoj godini setve.

    Najveće štete će verovatno pretrpeti usevi u Istočno-evropskim zemljama, navodi se u izveštaju, Ali će oštećena polja verovatno biti ponovo zasejana prolećnim usevima, radije nego da budu ostavljena da donesu slabije prinose.

    Većina pogođenih oblasti će verovatno biti zasejane kukuruzom, pokazuje analiza, što je prouzrokovalo da procene vezane za žetvu kukuruza u 2012. budu povećane za 300,000 tona, na ukupno 62.6 miliona tona, rast od 4% u odnosu na prošlu sezonu.

    Proizvodnja ječma u ovoj sezoni se procenjuje na 54.6 miliona tona, 100,000 tona više nego što je prognozirano prošlog meseca, što je posledica povećanja očekivanog prinosa Češke i Slovačke za 200,000 tona, više nego dovoljno da nadoknadi očekivani pad proizvodnje od 100,000 tona u Nemačkoj.

    Procene durum pšenice u EU27 smanjene su za 100,000t, na 8.8 miliona tona, najviše zbog posledica zime u Francuskoj. 2012. godine će ipak biti požnjeveno 5% više u poređenju sa proteklom sezonom, zbog povećanja zasejanih površina za 8%.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE