Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CG odlučila, Rusi napolje iz KAP-a

    Vlada Crne Gore je pokrenula proceduru za raskid ugovora sa ruskim vlasnicima Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), odnosno za preuzimanje te fabrike.


    Ona je, sagledavajući dosadašnu saradnju, ali i postupanje ruskih partnera, odlučila da pokrene procedure za preuzimanje KAP, kao i za upravljanje u toj fabrici, kako bi izvršna vlast mogla adekvatnije da prati situaciju i definiše politike u odnosu na Kombinat, kazao je crnogorski ministar finansija Milorad Katnić.

    Katnić je, u izjavi posle sednice vlade, apelovao na radnike KAP da ne povlače bilo koji potez, koji može biti na štetu države Crne Gore i te fabrike.

    Radnici KAP odustali su ranije danas od proterivanja ruskog menadžmenta iz kompanije, ali su blokirali bilo kakav odvoz aluminijuma iz kruga fabrike.

    Predsednik Sindikata KAP Rade Krivokapić kazao je da su radnici odustali od konfrontacije sa upravom, jer ne žele da im daju alibi za eventualni odlazak iz kompanije ili gašenje fabrike. „Rusi su tako navikli da insceniraju bežanje, a onda se pojave sa optužbama da su proterani“, kazao je Krivokapić.

    KAP-om upravlja kompanija CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, a radnici su se pobunili protiv menadžmenta zato što im nije uplaćena januarska zarada.

    Krivokapić je kazao da će radnici stopirati svaki izvoz, odnosno izlazak aluminijuma iz kruga fabrike, zbog neisplaćenih zarada. „Dozvolićemo odvoženje aluminijuma iz kruga fabrike tek kad nam bude uplaćena plata“, kazao je on.

    Iz menadžmenta KAP prethodno su najavili da zarada ne može biti uplaćena pre kraja meseca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE