Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Urgentni centar evakuiše operisane pacijente

    Osam pacijenata prebačeno je u druge sobe Urgentnog centra nakon što je počeo da prokišnjava krov ove bolnice. Iako, kako kažu u ovoj bolnici, situacija nije bila dramatična, pacijenti su morali da se izmeste kako bi im se pružila neophodna nega nakon hirurških intervencija.
     
    – Pacijenti koji su se oporavljali nakon lakših operacija nisu bili ugroženi a ni rad lekara nije doveden u pitanje – rekla je Ivana Ercegovac, iz službe za odnose s javnošću Urgentnog centra. – U pitanju je soba od nekih deset kvadrata. U saniranju ćoška zgrade gde se pojavilo prokišnjavanje učestvovale su ekipe vatrogasaca i Gorske službe spasavanja.
     
    Inače, u delu Intenzivne nege na odeljenju Hirurgije Urgentnog centra, gde je primećeno da prokišnjava krov, šteta je delimično sanirana. Zbog težine posla, odnosno pristupa i korišćenja užadi, kako bi se sa spoljne strane zgrade, došlo do ugroženog mesta rad na ovom objektu će i u utorak biti nastavljen.
     
    Velike količine snega su zapušile oluk koji je počeo da se puni ledom i vodom pa je došlo do izlivanja u prostorije Intenzivne nege Urgentnog centra na odeljenju Hirurgije. U poseti ovoj ustanovi u toku akcije „odleđivanja“ bio je i ministar zdravlja Zoran Stanković koji je informisan o premeštanju pacijenata, prokišnjavanju i saniranju curenja.
     
    Tim Gorske službe spasavanja i vatrogasaca radiće i u utorak na uklanjanju ledenica iz zapušenog oluka. Ekipe ove službe su, po potrebi, angažovane već pet dana od kada je proglašena vanredna situacija. Kako kažu, ova intervencija nije bila opasna po prolaznike ali je moralo da se radi urgentno na zaštiti odeljenja sa pacijentima i hirurškoj sali.
     
    – Angažovani smo na čišćenju snega i leda ovih dana, prioritetno u zdravstvenim ustanovama – rekao je Đorđe Vdović iz GSS. – Naša služba radi po celoj Srbiji a u Beogradu, imamo dva tima u kome su pod punom opremom tri čoveka. Radimo od ujutru pa sve dok ne padne prvi mrak, pre svega zbog bezbednosti. Naš posao je atraktivan, ali i veoma opasan, kao što je bilo i u Urgentnom centru jer je moralo da se ozbiljno pristupi poslu koji zahteva direktan pristup naše ekipe iz vertikale i sa posebnim užadima.
     
    Centrala Gorske službe spašavanja je ovih dana uz vatrogasce sa kojima timski rade. Gde ne može da se pristupi mehanizacijom, tu su „gorštaci“ da sa svojom opremom ili direktno rukama, rešavaju probleme.


    GSS ne radi samo u Beogradu, već je 125 članova razmešteno po Srbiji na najtežim mestima, kao u Sjenici, gde je gotovo nemoguće prići ljudima i objektima. Ova neprofitna organizacija deo je Republičkog štaba za vanredne situacije, zapravo su sektor koji se angažuje u ovakvim prilikama. Oni danima rade na uklanjanju posledica lošeg vremena u Srbiji.
     
    – Pravi je izazov raditi na ovako teškim i zahtevnim mestima, a posebno u Beogradu gde svaka zgrada traži drugačiji pristup – priča Vdović. – Najopasnije je bilo penjati se i raditi na ravnom krovu KBC Zemun. Krov je bio okovan ledom i po njemu je bilo gotovo nemoguće hodati i učvrstiti opremu. Jedan pogrešan korak i moglo je da se završi na asfaltu. Takođe smo se u Vasinoj ulici, gde je pošta, spuštali niz zgradu pet spratova kako bi skinuli ledenice.
     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE