SZO: Loše navike uzrokuju kancer

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SZO: Loše navike uzrokuju kancer

  Kancer bi mogao biti izbegnut u skoro 30 odsto slučajeva ukoliko se promeni način života, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) povodom obeležavanja svetskog dana borbe protiv kancera.
   
  SZO podseća da su glavni rizici za nastanak ove opake bolesti – pušenje, gojaznost, nedovoljno konzumiranje voća i povrća, nedostatak fizičke aktivnosti, alkohol ili zagađenost vazduha u gradovima mogu izbeći.
   
  Pušenje je najznačajniji kancerogeni faktor rizika i predstavlja 22 odsto uzročnika smrtnosti od ove opake bolesti.
   
  SZO preporučuje da je radi prevencije potrebno otkloniti faktore rizika, kao i podvrći se vakcinaciji protiv virusa humani papiloma (HPV), uzročnika raka grlića materice, koji odnosi veliki broj žrtava u zemljama u razvoju, a izlaganje Suncu u vreme letnjih vrelina smanjiti na mininum.
   
  Prema podacima ove zdrastvene insititucije u 2008. u svetu je umrlo od raka 7,6 miliona ljudi, što je 13 odsto uzročnika smrti.
   
  Rak pluća, želuca, jetre,debelog creva i dojke su najzastupljeniji oblici ove teške bolesti. U siromašnim zemljama najčešći uzročnici raka su virusi hepatis B i HPV. Broj umrlih od raka najviši je u zemljama “trećeg sveta” u kojima 70 odsto stanovništva umire od kancera.
   
  Prema predviđanjima SZO mortalitet čiji je uzročnik kancer nastaviće da se povećava i 2030. premašiće brojku od 13,1 miliona.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE