Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dobri prvi rezultati lečenja oka matičnim ćelijama

    Pionirski pokušaj lečenja makularne degeneracije, bolesti oka koja vodi gubitku vida, matičnim ćelijama iz doniranoga ljudskog embriona pokazao je izuzetno poboljšanje vida bez nuspojava, objavili su američki naučnici.

     
    Njihov izveštaj prvi je o medicinskoj upotrebi matičnih ćelija iz ljudskog embriona, čime postaje ključni pokazatelj o tome može li se ta kontroverzna tehnika naći u širokoj primeni za lečenje raznih bolesti.
     
    U prvom slučaju 51-godišnje žene obolele od Stargardtove bolesti (vrste makularne degeneracije koja se pojavljuje u mladosti i progresira), koja više na standardnim tablicama merenja oštrine vida nije mogla pročitati nijedno slovo, a u drugom u 78-godišnjakinje obolele od suve makularne degeneracije (najčešćeg uzroka gubitka vida starijih osoba) postignuto je izuzetno dobro poboljšanje vida, objavili su američki naučnici ove nedelje.
     
    U radu objavljenom u online izdanju časopisa Lance lečkari sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu i naučnici iz biotehnološke kompanije Advanced Cell Technology izvestili su da prvo dvoje pacijenata uključenih u kliničko ispitivanje nije trpelo ni od kakvih nuspojava lečenja.
     
    Nedelju dana pošto su u oči mlađe pacijentkinje usađene matične ćelije, ona je mogla da prebroji pokazane prste, a nakon mesec dana mogla je pročitati najveća slova na standardnoj tablici za merenje oštrine vida. Jasnije je videla boje i kontraste, a počela se koristiti računalom, gledati na sat i uvlačiti konac u iglu.
     
    Starija se pacijentkinja nakon poboljšanja vida prvi put nakon mnogo godina ohrabrila i otišla u kupovinu.
     
    Stručnjaci nepovezani s tim istraživanjem upozoravaju kako se iz postignutih rezultata ne sme zaključiti da je slepoća stvar prošlosti. Uprkos tome, udruženja za borbu protiv slepoće poduprle su te rezultate.
     
    Korišćenje matičnih ćelija iz ljudskih embriona kontroverzno je i protivnici izjednačavaju tu tehniku s ubistvom. Stručnjaci upozoravaju na to da upravo njihova osobina da se mogu diferencirati u razne vrste ćelija nosi opasnost od pretvaranja matičnih ćelija u tumorske ćelije kao i da lečenje ljudskim matičnim ćelijama nosi opasnost od odbacivanja zbog imunog odgovora tela na strane ćelije.
     
    Osnovna svrha toga kliničkog ispitivanja bila je da se utvrdi sigurnost tehnike za pacijente i četiri meseca nakon usađivanja tih ćelija u oko dve pacijentkinje nije primećeno da ih organizam odbacuje niti da se pojavila bilo kakva tumorska tvorevina.
     
    Uz to, lekari ističu da je u tom razdoblju postignuto izuzetno poboljšanje vida.
     
    Kalifornijski univerzitet kliničkom ispitivanju namerava da podvrgne 24 pacijenta s makularnom degeneracijom, a ispitivanje se proširilo i na Britaniju, gde je u očnoj bolnici Moorfields u Londonu postupak sproveden na prvom pacijentu.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE