Uhapšen osnivač kompanije PIP

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uhapšen osnivač kompanije PIP

  Francuska policija uhapsila je Žan-Kloda Masa, osnivača kompanije PIP, koja je proizvodila neispravne implante za grudi.

  “Žan-Klod Mas je uhapšen u domu svog saradnika…i stavljen u pritvor”, rekao je neimenovani izvor.

  Mas je uhapšen u okviru istrage, pokrenute lane u decembru zbog sumnje da su implanti njegove kompanije štetni po zdravlje i da čak mogu izazvati rak.

  Istraga treba da utvrdi da li ima osnova da osnivač PIP-a bude optužen za ubistvo i ugrožavanje života iz nehata. Lekari u Francuskoj prijavili su 20 slučajeva raka kod žena koje su imale ugrađene implante Masove kompanije, ali još nije ustanovljeno da li postoji direktna povezanost spornih implanata i ove bolesti.

  Francuska vlada preporučila je, ipak, desetinama hiljada žena koje su ugradile implante kompanije PIP da ih iz predostrožnosti uklone zbog opasnosti od obolevanja od raka. Sličnu preporuku iznele su i nemačke i češke vlasti.

  PIP, koji je bio treći u svetu po proizvodnji implanata, zatvoren je 2010. godine, posle dve decenije rada, a proizvodi te kompanije povučeni su s tržišta zbog sumnjivog kvaliteta. Masova kompanija je godišnje proizvodila 100.000 implanata na bazi industrijskog, a ne medicinskog silikona, čime je štedela i do milion evra godišnje.

  Mas je odbacio navode da su proizvodi PIP-a opasni po zdravlje. Procenjuje se da je širom sveta prodato između 400.000 i 500.000 implanata PIP-a, od čega najviše u zapadnoj Evropi i Južnoj Americi.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE