Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Statini sprečavaju šlog i infarkt?

    Veće doze statina, leka koji se upotrebljava za snižavanje holesterola, mogu uticati na smanjenje srčanog ili moždanog udara, zaključak je istraživanja britanskih i australijskih naučnika.
     
    Kako pokazuje istraživanje, srčani ili moždani udar može se smanjiti za najviše 15 odsto u poređenju sa standardnim dozama. Istraživanje je obuhvatilo rezultate prikupljene u 26 kliničkih ispitivanja u kojima je učestvovalo oko 170.000 ljudi, prenosi BBC.

    Ustanovljeno je da veće doze statina za 13 odsto smanjuju boj smrtnih slučajeva povezanih sa srcem i broj slučajeva srčanih udara koji nisu rezultirali fatalnim ishodom, za 19 odsto smanjuju broj pacijenata kojima je potrebna ugradnja pejsmejkera ili neki drugi oblik lečenja srčanih obolenja, a za 16 odsto smanjuju broj slučajeva moždanog udara.

    Statini deluju tako da u jetri blokiraju enzime potrebne za izgradnju holesterola i zbog toga pomažu u smanjenju nivoa lipoproteina niske gustoće (LDL), poznatog i pod nazivom „loš holesterol“.

    Profesor Kolin Baigent sa poznatog britanskog Univerziteta Oksford objasnio je da je ovo otkriće posebno važno ljudima koji su već imali srčani ili moždani udar da im se to ne bi ponovilo. Međutim, drugo istraživanje koje je objavljeno u stručnom časopisu „Lancet“, pokazalo je da visoke doze simvastatina, najčešće korišćenog leka iz grupe statina, povećvaju rizik za nuspojave.

    Autorka istraživanja dr Luis Bouvman kaže da je slabost srčanog mišića retka nuspojava statina, ali je istovremeno potvrdila je da bi ta nuspojava mogla biti češća kod ljudi koji uzimaju visoke doze statina. Zato dr Bouvman sugeriše da bi bilo najbolje uzimati niske doze kada se radi o jakim statinima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE