Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Barel premašio 113 dolara

    Cena barela nafte premašila je danas 113 dolara za barel, usled tenzija povodom iranskog nuklearnog programa, nemira u Nigeriji i stanja evropske ekonomije.
     
    Iran je počeo da obogaćuje uranijum u svom novom podzemnom postrojenju, a jednog američkog državljanina osudio je na smrt zbog špijunaže, što je dodatno naljutilo zapadne zemlje. Ovakav razvoj situacije umanjuje mogućnost da se postigne dipomatsko rešenje krize i izbegne rat.
     
    Barel brent nafte danas se prodaje po ceni od 113 dolara i 28 centi, dok barel sirove nafte u SAD košta 102 dolara i 70 centi.
     
    Iran je zbog tenzija u odnosima sa zapadom zapretio da će zatvoriti Hormuski moreuz, pomorsku rutu preko koje se izvozi nafta sa Bliskog istoka.
     
    Članice EU odlučile su da 23. januara održe sastanak o merama za jačanje pritiska na Iran, a ranije su već postigle načelan dogovor o zabrani kupovine iranske nafte.
     
    Iran dnevno proizvodi 3,5 miliona barela sirove nafte, po čemu zauzima drugo mesto u Organizaciji zemalja izvoznika nafte (OPEK), iza Saudijske Arabije. EU dnevno uvozi pola miliona barela nafte iz Irana.
     
    Štrajkovi povodom ukidanja subvencija za gorivo i rasta cena u Nigeriji ušli su u drugi dan, ali do sada nisu uticali na isporuke nafte iz najvećeg afričkog izvoznika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE