Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cene nafte pale

    Cene nafte pale su danas na svetskim tržištima nakon što su bojazni za privredno zdravlje evrozone nadjačale iranske pretnje zatvaranjem ključnog morskog puta za isporuke nafte u Hormuškom moreuzu.
     
    Tako je cena barela na londonskom tržištu pala 47 centi, na 112,59 dolara, nakon što je prošle nedelje zaključila u plusu većem od pet odsto. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj ceni od 100,98 dolara. Pad nemačke industrijske proizvodnje u novembru podsetio je tržišta da se čak i najveća evropska privreda suočava s velikim izazovima. Sumornu sliku dodatno su potkrepili podaci iz evrozone gde je promet u maloprodaji u novembru pao za 0,8 odsto dok je broj nezaposlenih porastao sedmi mesec zaredom.
     
    Takvi su podaci potpirili strah u vezi sa zdravljem evropske privrede, potisnuvši u drugi plan pretnje iranskih zvaničnika zatvaranjem Hormuškog tesnaca ukoliko nove sankcije koje su nametnule Sjedinjene Države a dogovorila je i Evropska unija zbog iranskog nuklearnog programa naštete izvozu iranske nafte. “Geopolitička premija podržava cene nafte, s obzirom na napetosti u vezi Irana, ali je s druge strane cena sirove nafte iskazana u evrima i dalje visoka i naškodiće potražnji u Evropi”, ocenjuje Olivier Jakob iz Petromatrixa.
     
    Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cena referentne korpe njene nafte u petak iznosila 112,23 dolara, što je 77 centi manje nego dan ranije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE