Povučeni lekovi za dijabetes

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Povučeni lekovi za dijabetes

  Ministarstvo zdravlja povuklo je s tržišta dve serije leka za dijabetičare „glukofaz“ proizvođača „Merk“ d.o.o., jer je prilikom proizvodnje došlo do greške. Ovaj medikament jedino je povučen u Srbiji, dok u Evropi i dalje može da se nađe u apotekama.
   
  Lek je povučen s tržišta pred Novu godinu. U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da su predložili povlačenje leka jer kvalitet nekoliko serija nije odgovarao zahtevima odobrene specifikacije u brzini oslobađanja aktivne supstance.
   
  “Zbog toga smo u decembru 2011. godine predložili Ministarstvu zdravlja da povuče dve serije iz prometa. Prema pravilniku o načinu kontrole lekova i medicinskih sredstava, pomenuto odstupanje pripada klasi III (najmanje odstupanje od kvaliteta), što znači da ovom devijacijom nije kompromitovana bezbednost leka,” kaže Aleksandar Tucović iz Agencije za lekove.
   
  S druge strane, u „Merku“ kažu da su oni još tokom proizvodnje uočili problem i da su ga prijavili francuskoj agenciji za lekove. Oni su to ispitali i ustanovili da je medikament bezbedan za pacijente. Iz tog su razloga sve evropske agencije odobrile upotrebu leka, što jedino agencija u Srbiji nije učinila.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE