Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi prave solarnu elektranu u Kikindi?

    Ideja o izgradnji solarne elektrane u Kikindi, inače prve takve u Srbiji, nije pusta priča. Pregovori sa kineskim partnerima na ovu temu, u pozitivnom smislu, prilično su odmakli, pa je početak realizacije ove investicije, kada se sve sabere, izvestan već početkom naredne godine – najavljuje Vladimir Ilić, načelnih Severnobanatskog upravnog okruga.
     
    Ilić napominje da su predstavnici Nacionalne komisije za proizvodnju električne eneregije Kine zbog ove investicije nekoliko puta bili u Srbiji i razgovarali sa ljudima iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, u čijoj je nadležnosti ova vrsta poduhvata. U dijalog su, u određenoj meri, uključeni i lokalni čelnici u Kikindi.
     
    – Kinezi su, evidentno je, spremni da uđu u ovaj projekat, koji je od izuzetnog značaja za naš grad, ali, u celini, i za našu državu – kaže načelnik Ilić. – Nagovešteno je, s tim u vezi, za mesec dana osnivanje zajedničke srpsko-kineske firme, čiji je prvi zadatak izrada studije izvodljivosti buduće elektrane. Posle toga biće jasna sudbina investicije, vredne, prema prvim procenama, oko 150 miliona evra.
     
    Okvirno, solarna elektrana će, ako pregovori sa Kinezima urode plodom, imati kapacitet od 50 megavata. Kikinđani su za nju već odabrali lokaciju. To je parcela petnaestak kilometara udaljena od grada, s leve strane magistralnog puta prema Beogradu.
     
    Tek posle izrade studije izvodljivosti znaće se precizniji detalji u vezi sa budućim solarnom elektranom, između ostalog – precizna cena izgradnje, isplativost, vlasnički odnosi, broj zaposlenih… Od izuzetnog je značaja, naglašava Vladimir Ilić, da kineski kapital uđe u našu zemlju i da potom domino efektom za sobom povuče druge strane investitore.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE