Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Bolest kljucanja“ napada decu u Ugandi

    Više od hiljadu dece u severnoj Ugandi od letos je obolelo od “sindroma kljucanja “ ili „sindroma klimanja glavom”.
     
    Radi se o misterioznoj bolesti koja je ime dobila po svom najupečatljivijem simptomu – nevoljnom klimanju glavom kao da osoba nešto želi da potvrdi, ili da počne da „kljuca“.
     
    Bolest se proteklih godina periodično javljala i u Sudanu i Tanzaniji.
     
    U pitanju je neurološko oboljenje koje pogađa inače zdravu decu uzrasta od 5 od 15 godina, čiji je uzrok nepoznat. Lek ne postoji, a prognoze su veoma loše.
     
    Deca najpre imaju problema sa koncentracijom, ubrzo se javlja i karakteristično klimanje glavom, obično za vreme jela ili pri pogledu na hranu. Sa napredovanjem bolesti deca počinju da zaostaju u rastu i da pokazuju znake fizičke i mentalne hendikepiranosti. Prognoza je loša – smrt.
     
    „Nemamo izveštaje da se od ove bolesti bilo ko oporavio, ali zato ima izveštaja da deca od nje umiru. Onaj ko je dobije s njom će i umreti, i to znatno ranije nego što bi inače“, kaže pedijatar Dženifer Folc iz Službe za informisanje o epidemijama.
     
    Epidemiolozi zasad znaju da je u pitanju niz malih nervnih napada koji, između ostalog, izazivaju i trenutno gubljenje tonusa vrata, odakle potiče klimanje, dok su snimci mozga pokazali da kod obolelih postoje znaci degeneracije nervnog tkiva.
     
    Neki istraživači sugerišu da bi bolest mogla imati veze sa parazitom „onchocerca volvulus“, koji izaziva i slepilo, ali i dalje ostaje misterija na koji bolest zapravo nastaje i kako bi mogla da se izleči.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE