Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lekari po selima obilaze starce

  Lekari kuršumlijskog Doma zdravlja su u poslednjih nekoliko meseci pregledali stanovnike gotovo svih planinskih sela u njihovim kućama, jer oni zbog velike udaljenosti nisu u mogućnosti da dođu do grada.
   
  Oni su na licu mesta dobijali odgovarajuće terapije i najosnovnije lekove, rekla je  direktorka Doma zdravlja iz Kuršumlije Ljiljana Arsenijević.
   
  Zbog velike udaljenosti od Doma zdravlja, nepristupačnog terena, ali i siromaštva stanovništva u najudaljenijim kuršumlijskim planinskim selima, oni ne mogu da dođu do lekara. Zato je uprava Doma zdravlja pre nekoliko meseci odlučila da lekari opšte prakse i specijalisti odlaze kod njih da ih pregledaju.
   
  Lekari specijalisti – internista, ginekolog, stomatolog, lekar opšte prakse, laborant i tehničar, obišli su gotovo sva planinska sela ove opštine.
   
  Pregledi su vršeni u ambulantama, u selima gde one postoje, a u drugim selima, lekari su išli od kuće do kuće.
   
  „Dom zdravlja iz Kuršumlije je zbog tih problema, udaljenosti od grada, nemogućnosti da pacijenti dođu do bolnice, siromaštva, preduzeo niz aktivnosti kako bi zdravstvo bilo dostupno svima podjednako. Veliki broj tih ljudi nema zdravstvene knjižice“, rekla je Arsenijevićeva.
   
  Ona je navela da su kod pregledanih pacijenata najviše utvrđena kardiovaskularna oboljenja, ali i povećan broj obolelih od karcinoma pluća, pretežno kod muškaraca.
   
  Istovremeno, Dom zdravlja je u saradnji sa apotekarskom ustanovom iz Prokuplja angažovao i farmaceutskog tehničara koji pacijentima na licu mesta daje najosnovnije lekove.
   
  Opština Kuršumlija je jedna od teritorijalno najvećih opština u Srbiji, ima 92 sela.
   
  U samo devet sela postoje seoske ambulante, pa su lekari u ostalim selima pacijente obilazili od kuće do kuće. Ova akcija kuršumlijskog Doma zdravlja biće nastavljena na proleće.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE