Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sporni implanti nisu nikada korišćeni u Srbiji

    Sporni implanti koji su korišćeni u estetskoj hirurgiji u Francuskoj nisu registrovani u Srbiji niti je iko do sada podnosio zahtev za njihovu registraciju na domaćem tržištu, izjavio je danas portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Aleksandar Tucović.

    – Implanti kompanije Poli implant proteze (PIP) nikada nisu registrovani u ALIMS-u, niti je ikada podnet zahtev za njihovu registraciju u Srbiji – kazao je večeras Tucović Tanjugu, dodajući da su svi implanti koji su do sada korišćeni u zemlji zadovoljavajućeg kvaliteta i bezbedni.

    Interpol traga za Žan-Klodom Masom, osnivačem francuske kompanije Poli implant proteze (PIP), koja je u centru skandala pošto je francuska vlada preporučila desetinama hiljada žena u Francuskoj kojima su ugrađeni implanti te kompanije da ih uklone iz predostrožnosti pošto su neispravni.

    Mas (72), čiji su podaci s fotografijom objavljeni na Interpolovom veb-sajtu, uvršten je na spisak osoba za kojima traga policija u Kostariki zbog optužbi za ugrožavanje „života i zdravlja“, javio je AFP.

    Detalji optužnice nisu navedeni, ali Rojters je preneo, pozivajući se na policiju u toj južnoameričkoj državi, da je poternica za Masom izdata 1. juna 2010. godine zbog nemarne vožnje u pijanom stanju, zbog čega bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

    Mas je trebalo da se pojavi pred sudom 21. novembra 2010, ali je uspeo da pobegne iz Kostarike.

    Nije jasno da li je hapšenje u Kostariki povezano s Interpolovom poternicom.
    Francuske vlasti su pokrenule istragu protiv kompanije PIP.

    Advokat PIP-a Iv Hadad rekao je juče Rojtersu da Mas živi na jugu Francuske i da nije napustio zemlju.

    Ta kompanija, koja je bila treća u svetu po proizvodnji implanata, zatvorena je 2010. godine, posle dve decenije rada, pošto su njeni proizvodi povučeni s tržišta, jer su se lako cepali. Kompanija je godišnje proizvodila 100.000 implanata na bazi industrijskog, a ne medicinskog silikona.

    Francusko ministarstvo zdravlja preporučilo je juče ženama kojima su ugrađeni implanti PIP-a da ih uklone jer postoji opasnost od njihovog pucanja, ali je navelo da ne postoji opasnost dobijanja raka dojke.

    U Francuskoj oko 30.000 žena ima PIP-ove implante, u Velikoj Britaniji oko 42.000, a širom sveta ugradjene su desetinama hiljada žena, uglavnom u Južnoj Americi i zapadnoj Evropi.

    Od 2001. godine je u Britaniji prijavljeno 411 slučajeva neispravnih PIP-ovih implanata, a dosad ih je uklonilo više od 250 Britanki.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE