Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kriza evra najteža za istok Evrope

    Istočna Evropa je najranjivija u pogledu krize evra kada se uzmu u obzir trgovinska razmena, direktne strane investicije i potrebe za stranim finasiranjem.
     
    Francuska banka Natiksis podstaknuta izveštajem izvršne direktore Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard u kome je ona izrazila zabrinutosti od širanja „zaraze“ krize evra, analizirala je stepen ugroženosti krizom ovih zemalja.
     
    „Istočna Evropa je najugroženija: sve zemlje tog regiona su u manjem ili većem stepenu izložene opasnosti od širanja opasne ‘zaraze’ krizom evra. Kanali ‘zaraze’ su sve brojniji u tim zemljama. Mađarska je daleko najugroženija zemlja, zatim sledi Republika Češka“, navodi se u ovom dokumentu. 

    Evropskim zemljama u usponu takođe preti opasnost od smanjenog obima priliva sredstava banaka. Evropske banke – austrijske, italijanske, i u nešto manjem broju nemačke i francuske – uticale su u velikoj meri na rast kreditnog portfelja u tom zemljama. Španske banke iz kulturoloških razloga imaju primat na teritoriji Latinske Amerike. 

    Ukoliko se kriza pogorša u Evropi, Azija, veliki izvoznik derivata i finalnih proizvoda osetiće direktne posledice toga, pre svega privredno najotvorenije zemlje kao što su Malezija, Tajland i u manjoj meri Južna Koreja. Sa više od 20 odsto izvoza namenjenom evropskom tržištu, Kina takođe ne bi bila pošteđena. 

    Negativni efekti bi se osetili i na planu investicija. „Masovna likvidacija dovela bi do finasijske nestabilnosti“, navodi se u dokumentu. Indija i Indonezija bi bile najviše poštedjene, jer njihov privredni rast najviše zavisi od unutrašnje dinamike. 

    U Latinskoj Americi postoji veliki broj indirektnih kanala za širenje „zaraze“ krizom. Ona je veliki izvoznik sirovina posebno u SAD, tako da bi Meksiko bio najviše pogođen. 

    „Smanjeni obim ulaska kapitala takodje bi se odrazio na latinoameričke zemlje i to posebno one koje su pogođene budžetskim deficitom kao Brazil, Kolombo ili Peru. One će to morati da nadoknade na nivou unutrašnje potražnje“, objašnjava ekonomista Natiksisa Benedikt Badiel.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE