Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stanković: U budžetu nema para za zapošljavanje

    Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković izjavio je danas da predloženim budžetom za zdravstvo nisu predviđena sredstava za zapošljavanje 600 medicinskih radnika i da će pokušati sa Ministarstvom finansija za to obezbedi još 576 miliona dinara.
     
    Stanković je pre nešto više od mesec dana na sastanku sa nezaposlenim medicinskim radnicima u Beogradu obećao da će do 1. aprila sledeće godine biti zaposleno 600 ljudi, 200 lekara i 400 medicinskih sestara.
     
    „Svakako da nismo zadovoljni predloženim budžetom za zdravstvo, ali mogućnosti države su takve. Budžet ne predviđa dovoljno za prijem 600 ljudi, ali u saradnji sa Ministarstvom finansija pokušaćemo da obezbedimo 576 miliona dinara i realizujemo ono što smo obećali“, rekao je ministar novinarima u Beogradu.
     
    Stanković kritikovao direktore ustanova
     
    On je naveo da je predloženi budžet za 2012. godinu za zdravstvo na nivou budžeta iz 2003. godine, a duplo manji nego 2007. godine.
     
    Budžet Ministarstva zdravlja za 2011. godinu iznosio je 3,7 milijarde dinara, dok su ostali izvori finansiranja poput kredita, donacija i sopstvenih sredstava iznosili 12,3 milijarde, pa je ukupno 16 milijardi dinara bilo u tom sektoru.
     
    Stanković je kritikovao direktore pojedinih zdravstvenih ustanova što o nestašici lekova prvo govore u javnosti, pa se nakon toga obraćaju ministarstvu.
     
    „To je nedopustivo. Činimo napore da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) obezbedi sve neophodno. Očekujem da će naredne godine situacija u zdravstvenim ustanovama biti bar malo bolja“, rekao je on.
     
    Dugovanja u zdravstvu 32 milijarde dinara
     
    Prema rečima ministra, ukupna dugovanja u zdravstvenom sistemu su oko 32 milijarde dinara.
     
    „Očekujem da se reši problem dugovanja na prihvatljiv način dugoročnim obavezama, a da ne bude ugroženo funkcionisanje budžeta RFZO-a i ministarstva“, istakao je Stanković.
     
    On je rekao i da je pre oko mesec dana formirana komisija, koja je registrovala kolika su dugovanja zdravstvenih ustanova i da će do Nove godine predložiti rešenja za vraćanje tih dugovanja. Prema njegovim rečima najveći je dug Kliničkog centra Kragujevac – oko 1,4 milijarde dinara, a reč je o dugovanjima za lekove, opravke aparata, rekonstrukcije objekata i drugo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE