Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kraj 2011. nije rok za izbor lekara


    Markicu u zdravstvenoj knjižici do kraja godine će dobiti svi koji imaju svog doktora opšte prakse, ginekologa, stomatologa ili pedijatra.



    Oni koji to do sada nisu učinili, a hoće da se leče u državnim institucijama, moraće da odvoje malo vremena i u Domu zdravlja potpisom potvrde koji lekar će voditi računa o njihovom zdravlju.

    U ministarstvu zdravlja kažu da će nova pravila obezbediti bolju organizaciju domova zdravlja i manje gužve u čekaonicama. Takođe tvrde da izbor lekara nije vremenski ograničen, već da je pre svega bitan radi sopstvenog zdravlja. 
     
    Periša Simonović, državni sekretar u Ministrstvu zdravlja, rekao je gostujući na TV B92 da rok za izbor lekara nije 31. decembar i da se ne vrši pritisak na građane. 
     
    “Ne vrši se pritisak, već se samo upućuje ili preciznije definišu odredbe zakona koje kažu da mi ne možemo imati deset lekara već jednog i na taj način u domovima zdravlja na efikasniji način pružiti lekarima da organizuju svoje vreme i da dođu do većeg broja pacijenta ili zdravih izabranih ljudi koji žele da provere svoje zdravlje”, kazao je on. 

    Izbor lekara je obavezna procedura iz koje je i dalje izuzeta privatna praksa. Sam izbor, ukoliko ne morate da čekate da dođete na red kod doktora, kratko traje i brzo stiže do fonda. 

    “Taj podatak automastki se prebacuje u bazu. nema potrebe da naknadno iz doma zdravlja nosimo potvrde u preduzeće”, kazao je Simonović. 

    Prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravi, knjižice se overavaju na šest meseci. Oni čija preduzeća su imala dugovanja, a u međuvremenu počela da uplaćuju doprinos, dobiće markice koje važe tri meseca. 

    Sa izabranim lekarom ili bez njega, bez zdrastvenog osiguranja sledeće godine sasvim izvesno će ostati oni kojima poslodavac nije uplaćivao doprinos za zdravstvo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE