Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Organizacija Lekari bez granica puni 40 godina

    Nevladina organizacija Lekari bez granica, koja u sredu obeležava 40 godina aktivnosti, postala je jedna od najvećih lekarskih humanitarnih organizacija na svetu, sa više od 30.000 volontera koji leče sedam miliona pacijenata godišnje u 80 zemalja.


    Organizacija Lekari bez granica se mnogo promenila tokom poslednjih 40 godina, ali finansijska nezavisnost koju imamo zahvaljujući milionima naših donatora, omogućuje nam da ostanemo nezavisni od vlasti, rekla je predsednica MSF- Francuska Mari-Pjer Alie.
     
    U decembru 1971 grupa lekara užasnuta ratom u Bijafri (1967-70) pokrenula je orgaizovanu medicinsku pomoć za “žrtve sukoba, prirodnih katastrofa i epidemija” koja će biti potpuno neutralna.
     
    Od prvih izbegličkih kampova na Tajlandu 1975. i prve ratne misije u Libanu 1976. MSF je profesionalno sprovodio svoje misije pomoći u mnogim zemljama. U poslednjih 40 godina izazovi ostaju isti – obezbediti radni prostor da se pomogne stanovništvu a istovremeno držati distancu od političkih vlasti i vojske.
     
    Ukupan budžet Lekara bez granica 2010. godine iznosio je 831 milion evra, od čega je 93 odsto došlo iz privatnih fondova. Od te sume 61 odsto je potrošeno u Africi, 24 odsto u Aziji, 14 odsto u Južnoj Americi i jedan odsto u Evropi.
     
    Prošle godine je osoblje ove organizacije lečilo 175.000 obolelih od kolere, 30.000 obolelih od tuberkuloze, 210.000 od side, a vakcinisali su 4,5 miliona ljudi protiv boginja. Lekari te organizacije su obavili 16.500 hirurških zahvata na Haitiju posle zemljotresa 2010. godine.
     
    I ove godine Lekari bez granica su prisutni u većini “žarišta” na svetu – u Libiji, Somaliji, Obali Slonovače, Demokratskoj Republici, Kongo, Čadu.
     
    Međunarodna mreža ove nevladine organizacije sastoji se od 19 kancelarija širom sveta, i pet operacionilnih centara u Parizu, Briselu-Luksemburgu, Amsterdamu, Barseloni i Ženevi gde se odlučuje o programima pomoći ugroženom stanovništvu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE