Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    DNK testovi na HP virus bolji od Papanikolau testa

    Primena novih DNK testova, kojima se traga za virusom odgovornim za većinu slučajeva raka grlića materice, korisna je za sve žena starosti od 30 godina naviše, jer se njima može sprečiti više slučajeva kancera nego uzimanjem brisa za Papanikolau test, poručuju stručnjaci Univerzitetskog medicinskog centra u Amsterdamu.
     
    U većini slučajeva infekciju humanim papiloma virusom (HPV), koji se prenosi seksualnim putem, imunološki sistem uspešno savlađuje, ali uporne infekcije nekim vrstama tog virusa mogu da dovedu do raka grlića materice, prenosi Rojters.

    Poslednjih godina testove kojima se otkrivaju te „visoko rizične“ vrste HPV su lansirale na tržište neke farmaceutske kompanije, uključujući „Roche“ i „Qiagen“.
     
    Holandski tim je u petogodišnjem istraživanju obavljenom na 45.000 žena, starosti od 29 do 56 godina, utvrdio da ti testovi daju bolje rezultate od Papanikolaua, jer vode ranijem otkrivanju prekanceroznih lezija na grliću materice. To omogućava primenu terapije koja poboljšava zaštitu ugroženih žena od raka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE