Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zbog dužničke krize pojeftinila sirova nafta

    Cene sirove nafte pale su u ponedjljak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti ulagača da evropski sporazum za područje evrozone možda neće biti dovoljan kako bi se suzbila dužnička kriza ili podržao rast u zoni primene jedinstvene evropske valute.
     
    Barel sirove nafte pojeftinio je tako na tržištu u Londonu 1,57 dolara, na 107,05 dolara. Na američkom je tržištu njegova cena bila u minusu 1,52 dolara i iznosila je 97,89 dolara.
     
    Sve zemlje EU-a, osim Britanije, pristale su prošle nedelje na strože budžetske propise i kreću se prema fiskalnoj uniji. Osiguraće takođe 200 milijardi evra za MMF preko bilateralnih kredita kako bi se suzbila kriza u evrozoni. Međutim pregovori bi mogli trajati tri meseca i zahtevaće možda i raspisivanje referenduma u pojedinim zemljama, kao što je Irska.
     
    Ulagače brine da dugoročne mere možda neće biti dovoljne kako bi se otklonila kratkoročna kriza finansiranja u jednom ili više zaduženih privreda evrozone. Budžetski rezovi takođe će verovatno podrazumevati slabiji privredni rast u srednjoročnoj perspektivi.
     
    “Mere štednje imaće duboko negativan uticaj na privredni rast i zbog njih će 2012. biti vrlo izazovna godina u privrednom pogledu”, rekao je Filipe Gijsels, voditelj istraživanja u BNP Paribas Fortis Global Markets.
     
    Oštriji pad cena nafte sprečili su ohrabrujući podaci s kineskog tržišta. Tako je kineski uvoz sirove nafte porastao u novembru za 8,5 odsto u odnosu na godinu ranije, na 5,52 miliona barela dnevno. U međuvremenu je godišnja inflacija u Kini kliznula u novembru, na 4,2 odsto, što je potpirilo očekivanja da će se kineska centralna banka preusmeriti s obuzdavanja rasta cena na podsticanje privrednog rasta.
     
    OPEC je u ponedeljak odvojeno na svojim internetskim stranicama izvestio da je cena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 107,45 dolara, što znači da je pala 1,53 dolara u odnosu na prethodni dan. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE