Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gojaznost uzrokuje bolesne desni

    Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da gojazne osobe koje skinu višak kilograma mogu da primete značajno poboljšanje zdravlja desni.
     
    U novoj studiji učestvovala je 31 gojazna osoba i svi učesnici su bili podvrgnuti lečenju bolesnih desni. Polovina bolesnika čiji se indeks telesne mase kretao oko 39, bila je podvrgnuta ugradnji želudačnog bajpasa sa ciljem smanjenja kilograma i uklanjanja masnih naslaga sa stomaka. Druga grupa pacijenata, sa indeksom telesne mase 35, nije prošla kroz spomenute operativne zahvate.
     
    Osim toga, svi učesnici istraživanja podvrgnuti su nehirurškom tretmanu dubinskog čišćenja zubnog mesa.
     
    Iako su kod obe grupe pacijenata primećeni simptomi poboljšanja zdravlja desni, značajnije poboljšanje je zabeleženo kod pacijenata koji su prošli kroz operaciju ugrađivana želdačnog bajpasa radi smanjenja kilograma.
     
    Insulinska rezistencija
     
    Naučnici smatraju da se povezanost mršavljenja i pozitivnog odgovora na parodontalni tretman krije u smanjenju insulinske rezistencije povezane sa mršavljenjem. Naime, insulin je hormon koji luči žlezda gušterača (pankreas), a služi za regulaciju šećera u krvi, metabolizam ugljenih hidrata i masti u tijelu. On omogućava glukozi da iz krvi prodre u ćelije gde se pretvara u telesnu energiju.
     
    Međutim, šta je insulinska rezistencija? Kada je u krvi hronično povećana visina šećera (usled stresa, nepravilne ishrane, metaboličkih poremećaja), to izaziva i konstantno visok nivo insulina. S vremenom ćelije gube sposobnost prirodne reakcije na insulin (postaju rezistentne na insulin), a sam pankreas se iscrpljuje i gubi sposobnost proizvodnje ovog važnog hormona, što stvara povoljne okolnosti za razvoj dijabetesa.
     
    Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Periodontology.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE