Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova procedura za lečenje diskus hernije

    Međupršljenski disk, koji je iskočio, čest je uzrok bola u leđima i oko 10 odsto pacijenata sa ovim problemom završe na operacionom stolu.
     
    Vik Hol, 52, finansijski savetnik iz Selsdona, bio je jedan od prvih koji je imao novu minimalno-invazivnu proceduru koja leči ovo stanje. Međutim on je pre nje otišao na regularnu operaciju, koja je bila bolna, ostavila je veliki ožiljak, a pritom mu nije puno pomogla. Nakon godinu dana, bolovi u leđima su opet počeli da se javljaju.
     
    On je tada otišao kod hirurga Irfana Malika, koji ga je informisao o novoj tehnici, koja podrazumeva malo isturenje diska kroz rez u leđima i vrši se dok je pacijent budan.
     
    Operacija je trajala sat vremena i nakon nje bol je potpuno nestao. Nakon dva meseca čak se ni ožiljak nije video.
     
    “Diskovi koji se nalaze između kičmenih pršljenova sastoje se od dlaka fibroznog tkiva sa želatinastom supstancom, koja se nalazi unutra. Oni se ponašaju poput amortizera – štite kičmu prilikom skakanja ili trčanja,” kaže dr Malik.
     
    Ako se spoljni deo diska raspadne, što se dešava pri naglom pokretu, gelasta masa iscuri i nervi se pritiskaju – što dovodi do velikih bolova u kičmi i nogama.
     
    Za većinu pacijenata, operacija je jedino rešenje.
     
    Ona podrazumeva veliki rez – koji može biti od 15 do 18 cm – kao i sečenje mišića i tkiva i otvaranje kičmenog kanala (koji sadrži kičmenu moždine i korene nerava) kako bi se uklonio oštećeni deo diska.
     
    Međutim sada je dostupna i mnogo jednostavnija operacija. Ova procedura se može koristiti kod raznih problema sa leđima, uključujući i diskus herniju, hronični bol u leđima i išijas, a dostupna je u Velikoj Britaniji od početka ove godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE