Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I kolači uzrokuju maljavost

    Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazuju da više od polovine žena brine zbog viška dlačica na telu. U istraživanju je učestvovalo preko 2.000 žena, a dlačice na telu su se našle odmah iza viška kilograma, na mestu najvećih briga žena kada je o izgledu reč.
     
    Višak dlačica muči jednu od deset dama. Šta uzrokuje tu pojavu?
     
    “Ponekad su pripadnost određenoj rasi ili porodični geni razlog preterane maljavosti, to je češći slučaj nego medicinski problemi osobe,” objašnjava dr Rina Dejvison.
     
    Međutim, postoje još neki faktori koji utiču na maljavost.
     
    Torte i kolači
     
    Konzumiranje šećera u velikim količinama i rafinisanih ugljenih hidrata koji se nalaze u kolačima i tortama mogu podstaći maljavost. Ove namirnice imaju visoki glikemijski indeks što znači da one brzo oslobađaju energiju i izazivaju otpor insulina, objašnjava dr Dejvison.
     
    Policistični jajnici
     
    Ovo stanje je glavni razlog preterane maljavosti kod žena. Policistične jajnike ima oko 15 % pripadnica lepšeg pola, a do ovog problema dolazi jer jajnici ne rade kako treba i postaju prekriveni malim cistama. Kao rezultat, jajašca se otpuštaju mestimično ili skoro nikada što dovodi do neredovne menstruacije ili njenog potpunog izostanka. Jedan od najčešćih simptoma policističnih jajnika je preterana maljavost na telu.
     
    Ekcem
     
    “Pacijenti sa problemima kože poput ekcema ili psorijaze često imaju i višak dlačica,” kaže dr Dejvison.
     
    “To se dešava jer su ova stanja uzrokovana nekom upalom koja pojačava dotok krvi u deo kože i tako podstiče jači rast dlačica.”
     
    Anoreksija
     
    Ljudima koji imaju anoreksiju najčešće se javljaju tkz. lanugo dlačice, koje prekrivaju celo telo, kaže dr Dejvison.
     
    Ovo je prilično uobičajeno za anoreksične osobe i svi doktori znaju zašto do te maljavaosti dolazi.
     
    Steroidi
     
    Korikosteroidi se koriste za smanjenje upala u telu i prepisuju se za stanja poput astme i reumatoidnog artritisa. Oni sadrže sintetičku verziju hormona kortizola koji se povećava u organizmu. Problem nastaje ako se lekovi koriste duže od 6 meseci jer mogu da prouzrokuju pojavu Kušingovog sindroma. Simptomi uključuju gojenje, crvenilo, nadutost lica i povećanu maljavost po celom telu.
     
    Menopauza
     
    “U menopauzi muški hormon testosteron postaje donimnantniji u odnosu na estrogen,” objašnjava Merilin Glenvil.
     
    U organizmu nema više testosterona nego se samo odnos estrogena i muškog hormona promenio, i zato žene postaju sklonije dobijanju nekih “muških” problema, poput maljavosti i pojave akni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE