Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rezerve Japana 1.300 mlrd. dolara

    Devizne rezerve Japana su u novembru dostigle rekordnih od 1,3 biliona dolara, nakon što su vlasti intervenisale na valutnom tržištu da bi zaustavile rast jena.
     
    Nivo rezervi je u novembru bio za 94,88 milijardi dolara veći nego u oktobru, nadmašivši prethodni rekord od 1,22 bilona dolara iz avgusta.
     
    Ministarstvo finansija navodi da su devizne rezerve uglavnom čine obveznice u stranim valutama i bankarski depoziti, kao i zlato i druga sredstva.
     
    Devizne rezerve Japana, druge po veličini na svetu nakon kineskih, uvećane su nakon što je Japan intervenisao na valutnom tržištu 31. oktobra, kada je kurs jena porastao na rekordni nivo od drugog svetskog rata od 75,32 jena za dolar.
     
    Prema ranijem saopštenju Ministarstva finansija, Tokio je, od 28. oktobra do 28. novembra, prodao 9,09 biliona jena (116,99 milijardi dolara) da ublaži apresijaciju te valute. 

    Vlada u Tokiju nije otkrila koliko puta je delovala na valutnom tržištu u datom periodu, međutim, to je bila njena četvrta intervencija od septembra 2010. 

    Tržišni posmatrači veruju da su vlasti više puta „tajno intervenisale“ u tom periodu, a da to nisu obelodanile. 

    Jak jen pogađa japanske izvoznike jer njihove proizvode čini relativno skupljim na inostranim tržištima, a njihova zarada u stranim valutama je umanjena kada se u domovini prearačuna u domaću valutu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE