Vežbanje više šteti nego što koristi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vežbanje više šteti nego što koristi

  U poslednje vreme stručnjaci sve češće upozoravaju da sport nije za svakoga, da intenzivni treninzi više štete nego što koriste i da bi većina ljudi trebalo da zaboravi na maraton.
   
  Iako mediji ističu da je sport zdrav i potreban, a brojna osiguravajuća društva klijentima po niskim cenama nude neke od fizičkih aktivnosti, stručnjaci u poslednje vreme sve više izražavaju sumnju u tačnost ovog široko rasprostranjenog mišljenja. Pri tome nije samo reč o opasnostima koje vrebaju profesionalne sportiste, kao što su različite povrede, poremećaji u ishrani ili razni pshički problemi zbog preopterećnosti. 

  Kako tvrdi profesor na Visokoj školi za sport u Kelnu Ingo Frobese, sport postaje sve opasniji i za one koji se njime bave samo amaterski. „Razlog leži u našem odnosu prema njemu. Mnogi preteruju sa treninzima i zloupotrebljavaju ga kako bi prešli neke nove granice. 

  Drugi problem je u tome da sport postaje sve manje vrsta slobodne aktivnosti, nešto čime se bavimo iz uživanja, već postaje nešto što se mora, nešto što društvo očekuje od nas”, kaže Frobese za nemački državni radio “Dojče vele”. Na taj način u organizmu počinju da se pojavljuju problemi i poteškoće kojih bez sporta ne bi bilo, dodao je on. 

  Umerena šetnja na svežem vazduhu je zdrava ukoliko nije prenaporna. Frobese smatra kako su fizičke aktivnosti u svakom slučaju itekako potrebne, ali da je važno pogoditi pravu meru. 

  „Pre 15 godina smo smatrali da je zdravo ako se redovno vežba tri puta nedeljno po bar pola sata. U međuvremenu, ovo mišljenje je zastarelo. Danas znamo da nam je nedeljno potrebno bar pet puta po 30 minuta bilo kakve vrste kretanja. 

  Važno je pri tome imati na umu da se ne misli na intenzivne treninge pet puta nedeljno, već na hodanje pešice na posao, rad u bašti, penjanje po stepenicama”, kaže profesor. 

  Najveću opasnost, prema mišljenju stručnjaka, predstavlja veoma popularan maraton. “I ovde je reč o nepoštovanju vlastitih granica. Mnogi koji trče maraton, posle trke su na ivici srčanog udara, a njihova krvna slika je i mesec dana kasnije u katastrofalnom stanju”, kaže Frobese i apeluje: „Bolje je kretati se malo, bez napora i bez znojenja!”. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE