Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U subotu Dan osoba sa invaliditetom

    Uoči 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sutra će u Srbiji biti priređen niz manifestacija.
     
    Pomoćnik ministra rada i socijalne politike Vladimir Pešić rekao je Tanjugu da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji živi oko 800.000 ljudi koji imaju neke od invaliditeta. On je istakao da su osnovni problemi sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću siromaštvo, stopa nezaposlenosti i opšta isključenost iz društva.

    „Ministarstva rada i socijalne politike radi na uključivanju takvih osoba u socijalni i ekonomski život“, rekao je Pešić.

    Uoči 3. decembra potpredsednica vlade zadužena za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović otvoriće u Novom Sadu Centar za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

    Na svečanom otvaranju prvog centra u Vojvodini govoriće i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i potpredsednica Skupštine grada Novog Sada Marija Vrebalov-Cvejić. Povodom obeležavanja 3. decembra, u Skupštini Srbije biće organizovana sednica Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja o pet godina od donošenja Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, dok će u Medija centru biti organizovana tribina „Da li osoba sa invaliditetom može biti uspešna i ostvarena“.

    Kako je navedeno, cilj tribine je da podseti najširu javnost na probleme osoba sa invaliditetom, pošalju poruku javnosti da osobe sa invaliditetom mogu biti uspešne i ostvarene ukoliko im društvo pruži šansu, kao i da se ohrabre svi koji pripadaju, za društvo, skoro nevidljivoj i marginalizovanoj grupi građana.

    U prostoru Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju biće održan kreativni skup „Inkluzivne stvaralačke radionice povodom Dana osoba sa invaliditetom“. Nakon završetka programa, gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Ðukić uručiće invalidska kolica Jasmini Vasić iz Obrenovca. Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom „Iz kruga – Vojvodina“ organizuje sa Gradskom upravom za privredu u Novom Sadu svečanu dodelu diploma polaznicima obuka za povećanje zaposlenosti invalida.

    U opštini Zemun biće organizovana prodajna izložba „Stari zanati“ u okviru koje će članovi Društva za cerebralnu i dečju paralizu Zemun izložiti oslikane majice. Kako je najavljeno, predsednik opštine Zemun Branislav Prostran primiće članove tog društva i uručiti im donaciju opštine kao konkretnu pomoć za nastavak radne tereapije.

    Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se invalidima omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudelovanje u društvenom životu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE