Novi lek za autoimune bolesti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi lek za autoimune bolesti

  Grupa francuskih naučnika pokazala je da autoimune bolesti veoma uspešno mogu da se leče jedinjenjem “interleukin 2” u manjim dozama, preneli su francuski mediji.


  Naučnici, čiji su rezultati istraživanja objavljeni u medicinskom časopisu NEJM (New England Journal of Medicine), pošli su od hipoteze da kod svih autoimunih bolesti dolazi do nedostatka određenih belih krvnih zrnaca – regulacionih limfocita T (“ubice” ćelija raka i ćelja zaraženih virusima), tako da su pretpostavili da bi terapija “interleukinom 2” mogla da normalizuje nivo tih limfocita.

  Terapijom tim jedinjenjem, otkrivenim pre 30 godina koje podstiče limfocite T i danas se koristi u većim dozama protiv raka bubrega i malignog melanoma (najzloćudniji tumor kože i sluzokoža), naučnici su pre svega uspeli da 10 pacijenata obolelih od retkog autoimunog oboljenja – upale krvnih sudova vezane za hepatitis C, izleče primenjujući jedinjenje u malim dozama.

  Rezultati do kojih su došli francuski naučnici otvaraju put razvoju novih terapija protiv skoro svih autoimunih bolesti.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE