Manjak ginekologa u Majdanpeku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Manjak ginekologa u Majdanpeku

  Majdanpečanke koje žele na pregled kod ginekologa u Domu zdravlja mogu da dođu samo ponedeljkom i utorkom. U Domu zdravlja radi samo jedan specijalista ginekologije, pa dnevno pregleda i po 60 žena, a ponekad radi dve smene, od ujutro do uveče.
   
  – U Majdanpeku ima veoma malo lekara specijalista, iako je to preko potrebno, pa su ljudi prinuđeni da odlaze na stranu zbog pregleda. U ginekološko-akušerskoj ambulanti je neophodno da rade dva lekara, s obzirom na to da su velike gužve i da se povećava procenat obolelih žena – kaže Majdanpečanka Željka Pavlović.
   
   Pacijentkinje kažu da im veliki problem predstavlja to što su pregledi samo tokom dva dana.
  – Došla sam iz Rudne Glave i čekam od jutros, teško je to što lekarka radi samo dva dana. Ne možemo nikako da se uklopimo, a ni da se pregledamo, potreban je još jedan ginekolog jer mi koji dođemo sa sela pređemo preko 30 kilometara do lekara, pa bi nezgodno bilo da ponovo dolazimo – kaže Dijana Božinović.
   
  Dr Snežana Balanović, specijalista ginekologije, kaže da je problem nastao podelom na Dom zdravlja i Opštu bolnicu, pošto sada ne može da podeli rad u ambulanti sa kolegama koji rade u bolnici.
   
  – Stvarno je teško, u ponedeljak sam pregledala oko 60 žena, a obim posla je prevelik. Obično ponedeljkom radim drugu smenu, ali ona počne u devet sati ujutru i traje do kraja radnog vremena predviđenog za drugu smenu. Ne mogu ni da rasporedim trudnice od ostalih pacijentkinja, a sve imaju neke svoje zahteve. Istog dana radim i u savetovalištu za trudnice, pa sam takoreći podeljena na dva fronta – kaže dr Snežana Balanović.

  Ginekološko-akušerska ambulanta u Domu zdravlja radi samo ponedeljkom i utorkom, jer je dr Balanović ostalim danima na edukaciji za rad na kolor-dopleru.
  Kada ginekološko-akušerska ambulanta ne radi, pacijentkinje pregled mogu da obave u bolnici gde trenutno rade dva ginekologa.
  – Mi sve pacijentkinje primamo na pregled i bez uputa. Sam pregled je delikatan i malo je disciplinovanih žena koje redovno obavljaju rutinske preglede – kaže dr Radiša Arsić, ginekolog u Opštoj bolnici.
   
  Međutim, mnoge Majdanpečanke iz straha ne odlaze u bolnicu na preglede jer se plaše da će ih tamo zadržati na lečenju, već radije biraju odlazak u Dom zdravlja.
   
  U Domu zdravlja kažu da će uskoro na specijalizaciju poslati još jednog lekara.
  – Ginekolog trenutno radi i u dve smene kako bi žene koje ne mogu pregled da obave pre podne mogle to da učine popodne. Uskoro ćemo na specijalizaciju poslati još jednog lekara i tako popuniti prazno mesto, ali do tada moramo da radimo ovako – kaže direktor dr Dragan Fudulović.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE