Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oboren kreditni rejting BiH

    Bonitetska agencija Standard&Purs je snizila dugoročni kreditni rejting BiH sa B2B na B, dok je kratkoročni ostao B sa negativnim izgledima.
     

    Rejting je oboren zbog nefleksibilne politike i daljnjeg pogoršanja političkih prilika, saopštila je ta agencija.

    „To je vidljivo u izostanku napretka pri usvajanju državnog budžeta za 2011. i 2012. i činjenici da vlada nije formirana 13 meseci nakon izbora“, objašnjavaju svoju odluku u Standard&Pursu.

    Agencija upozorava da je malo verovatno da će se sprovesti zastale strukturne reforme, kao i poboljšati loši odnosi unutar Federacije, odnosno između Federacije i Republike Srpske. „Politička nestabilnost šteti realnoj privredi BiH i dugoročnom napretku, naročito ako se uzme u obzir da su strane investicije na najnižem nivou od 2000“, kažu u S&P i iduće godine predviđaju BiH rast BDP-a blizu nuli, a budžetski deficit ispod tri posto BDP-a.

    U agenciji ističu da, ako se budžet ne donese do kraja godine i ne reši spor o tome može li se privremeni budžet produžiti u 2012, postaje upitno hoće li BiH moći da ispunjava inostrane obaveze, čak i ako se osiguraju izvori finansiranja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE