Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sir ne povećava „loš holesterol“

    Iako lekari i nutricionisti preporučuju strogu kontrolu unošenja svih masti životinjskog porekla u okviru borbe protiv povišenog holesterola, dansko istraživanje pokazuje da sir i nije tako loš za zdravlje i da ga ne bi trebalo stavljati u istu grupu s maslacem.
     
    Prema rezultatima istraživanja objavljenima u American Journal of Clinical Nutrition ljudi koji su dnevno jeli porciju sira kroz šest nedelja imali su niži tzv. loš odnosno LDL kolesterol u odnosu na one koji su u istom razdoblju jeli odgovarajuću količinu maslaca.
     
    Takođe se pokazalo da nije bilo razlike u koncentraciji LDL kolesterola kad se upoređivala prehrana sa sirom u odnosu na onu u kojoj sir nije bio zastupljen.
     
    „Sir ne povećava LDL kolesterol u uporedbi s normalnom ishranom bez sira“, kaže Džuli Hjerpsted sa Univerziteta u Kopenhagenu koja je su učestvovala u istraživanju. Ona dodaje da maslac za razliku od sira povećava LDL kolestrol.
     
    Istraživanjem je praćeno 50 osoba koje su bile na kontrolisanoj ishrani kojoj je dnevno dodavana tačno određena količina sira odnosno maslaca. Tokom istraživanja ispitanici su naizmenično po 6 nedelja jeli sir pa maslac u količini koja je odgovarala 13% ukupnog unosa energije iz masti. Iako su jedenjem sira unosili više masnoća nego uobičajenom ishranom, to nije rezultiralo povišenjem lošeg ili ukupnog holestrola, dok je maslac u istom razdoblju proizveo porast od oko 7%, pokazalo je istraživanje.
     
    Uprkos rezultatima ovog ispitivanja lekari, koji nisu bili povezani s istraživanjem, i dalje pozivaju na umerenost u konzumiranju hrane koja ima masti životinjskog porekla.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE