Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Škrbić: RS spremna za libijske ranjenike

    Zdravstveni kapaciteti u BiH su spremni za prihvat određenog broja ranjenika iz nedavno završenog građanskog rata u Libiji. To tvrde ministri zdravlja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Na oporavak i vidanje rana u ovdašnje zdravstvene ustanove, procenjuje se, doći će oko hiljadu boraca narodne revolucije, koja je srušila režim pukovnika Muamera el Gadafija.
     
    Odluku za lečenje boraca iz Libije u BiH donelo je prošle sedmice Predsedništvo BiH, a detalje i sprovođenje odluke usaglasiće entitetska ministarstva zdravlja. Dr Ranko Škrbić, ministar zdravlja u Vladi RS, za “Novosti”, kaže:
     
    – Aktivno ćemo učestvovati u ovom zahtevnom zadatku. Spremni smo da naše smeštajne i stručne kapacitete za oporavak libijskih ranjenika ponudimo u Zavodu za fizikalnu rehabilitaciju i ortopediju “Dr Miroslav Zotović”, za složenije operacije i zdravstvene usluge biće zaduženi lekari i osoblje u UKC Banjaluka, u banjskim lečilištima Mlječanica, kod Kozarske Dubice, i u Tesliću. Koliko ćemo ranjenika prihvatiti i druge detalje usaglasi ćemo sa federalnim ministarstvom zdravlja i Većem ministara BiH – kaže Škrbić.
     
    Dr Goran Talić, direktor Zavoda “Dr Miroslav Zotović”, potvrdio je za naš list da će deo ranjenika iz Libije smestiti u njihovom centru u Slatini.
     
    – Naša klinika je spremna da prihvati određen broj amputiraca i ranjenika kojima je neophodna ortopedska nega i zaštita. Očekujemo od resornog ministarstva da obavi prethodne pripreme i procedure, a naši lekari i stručnjaci su se već dokazali i imaju bogato iskustvo u lečenju ranjenika koje su stekli u proteklom ratu u BiH – kazao je dr Talić.
     
    Koliko će cela operacija oko oporavka hiljadu ranjenika vremenski trajati i koliko će koštati još nije precizirano. Jedino se zna da će troškove zdravstvenih usluga u ovdašnjim centrima platiti nova libijska vlada.
     
    Oba ministra zdravstva u entitetima kažu da zbrinjavanje i lečenje ranjenika iz Libije neće ugroziti niti oštetiti domaće pacijente i da će zdravstvene usluge biti pružene svima kojima su – neophodne.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE