Salmonela napada i paradajz

Salmonela može da uđe u paradajz kroz lišće, inače, zdravog, neoštećenog paradajza – nedavno je otkrila jedna studija. Jedan od razloga za to se može pripisati korišćenju fungicida, insekticida i herbicida na ovoj voćki. 

Salmonela je česta bolest trovanja hranom koja se obično javlja u sirovom ili nedovoljno pečenom mesu, piletini i jajima. Međutim, ponekad je prisutna i u proizvodima koji nisu dovoljno higijenski tretirani, poljoprivrednim proizvodima ili onima koji su prošli kroz lošiju proceduru pripremanja. Trovanje salmonelom izaziva teške bolove u stomaku, groznicu, mučninu, povraćenje, a ponekad i smrt. 

Nedavne studije su pokazale da ova bakterija put do voća može da pronađe preko korice ili stabiljke biljke. Dok ljudi obično pažljivo biraju namirnice na pijacama i kod kuće ih peru pre pripremanja, naučnici sada tvrde, da to nije garancija za zaštitu od trovanja salmonelom. 

Istraživači sa Univerziteta u Floridi objavili su svoje istraživanje o salmoneli koja se pojavljuje na listu paradajza. Cilj istraživanja bio je da se ispita da li salmonela može ući u ovu voćku u zavisnosti od korišćenja tipa đubriva i fungicida. 

U 10 meseci dugoj studiji, po jedan list iz svake od 84 testirana paradajza obložen je površinskim surfaktantom koji se koristi u pesticidima, a zatim jednim proizvodom koji bi trebalo da štiti od salmonele. Rezultati su pokazali da je uprkos prevenciji, salmonela “napala” 9 od 10 ovih voćki. 

Iako je zaključak autora studije da je potrebno dodatno istraživanje i da je mala verovatnoća da će salmonela napasti paradajz u uslovima koji nisu laboratorijski, rizik postoji i pesticidi koji se koriste za zaprašivanje se moraju dobro proučiti, radi potpune sigirnosti.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE