Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Četiri kardio-bolesnika iz Srbije operisana u Ženevi

    Četiri pacijenta iz Srbije sa najtežim srčanim oboljenjima operisana su ovog meseca u Švajcarskoj, u Univerzitetskoj bolnici u Ženevi, u okviru sporazuma koji su potpisali Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) i ta klinika. Pacijenti se dobro osećaju i operacije su prošle uredno, rečeno je danas agenciji Beta u RFZO-u.
     
    Četiri državljanina Srbije su u Ženevu doputovala početkom novembra, a poslednji od njih operisan je juče. Ostala trojica operisani su prošle sedmice.
     
    To su o pacijenti iz Kruševca, Prnjavora, Zrenjanina i Pančeva, a sa grupom novinara iz Srbije koji su ih posetili pred operaciju razgovarao je 24-godišnji Marko Todorović iz Zrenjanina. On je tada rekao da je već dva puta operisan u Srbiji i da se nada da će operacijom u Ženevi rešiti zdravstvene probleme.
     
    Protokol o saradnji je potpisan u martu, a pacijenti sa teškim urodjenim srčanim problemima se šalju u Ženevu po preporuci komisije iz Srbije. Operacije izvodi šef hirurgije u ženevskoj bolnici Afksendios Kalangos koji je u Srbiji operisao više od 50 pacijenata.
     
    Kanton Ženeva i Univerzitetska klinika finansiraju 95 odsto cene operacije što je oko pet miliona franaka godišnjem. RFZO za ove operacije po pacijentu plaća oko 5.000 franaka.
     
    Do sad je operisano ukupno osam pacijenata iz Srbije u Ženevi prema tom protokolu, a početkom decembra će stići još četvoro ljudi u Švajcarsku. Kalangos je istakao da pacijenti iz Srbije u ženevskoj bolnici imaju isti tretman kao Švajcarci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE