Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stopala kao odraz zdravlja

    Lepo stopalo ne predstavlja samo estetski odraz, već i odraz zdravlja. Celokupni izgled, kao i izgled pojedinih njegovih delova otkrivaju mnoga dešavanja u ljudskom organizmu. U stopalima se nalazi četvrtina telesnih kostiju i 33 zgloba. Imaju sto tetiva, mišića i ligamenata, kao i brojne nerve i krvne sudove, direktno povezane sa srcem, kičmom i mozgom.
     
    Hladna stopala
    Na ovaj problem najčešće se žale žene. Nekada ova pojava može biti beznačajna, ali kod starijih od 40 godina može da ukazuje na lošije funkcionisanje tireoidne žlezde koja reguliše temperaturu i metabolizam.
     
    Utrnuće u stopalima
    Gubljenje osećaja za stopala ili osećaj iglica predstavlja prvi znak periferne neuropatije, odnosno oštećenja u perifernom nervnom sistemu. Ona ima mnogo uzroka, ali su dva glavna dijabetes i alkoholizam, a u pojedinim situacijama i hemoterapija.
     
    Bolna stopala pri hodu
    Ukoliko nije bilo preloma, ovaj problem ukazuje da u stopalima postoje pukotine, čiji uzrok može biti smanjena gustina kostiju, nedostatak vitamina D, loša apsorpcija kalcijuma ili anoreksija. Bol je uglavnom sa donje strane, ali se često oseća i u celom stopalu.
     
    Probadajući bol u peti
    Ovaj bol izazvan je prevelikim zatezanjem tkiva, zapravo nastaje kao posledica upale vezivnog tkiva koje se nalazi sa donje strane stopala. Bol se javlja već sa prvim jutarnjim korakom i traje dok osoba uveče ne ode na počinak. Može da se ispoljava u obe pete, ali i celom dužinom stopala sa donje strane. Bol može da izazove i previše trčanja i skakanja, ali i nedovoljna rekreacija. Kandidati za ovakvu upalu su osobe koje hodaju bose ili nose stare cipele i japanke, ali i osobe koje su dobile višak kilograma ili previše hodaju po tvrdoj podlozi. Ako ovakav bol traje uporno nekoliko nedelja, neophodno je otići lekaru. Istovremeno, dok se ne dobije odgovarajuća terapija, poželjno je da se nosi niska obuća sa jakim lukom.
     
    Nemogućnost podizanja pete naviše
    Ovaj problem nastaje zbog nervnog ili mišićnog oštećenja koje se razvija van stopala, i to čak u ramenima ili vratu. S druge strane, spušteno stopalo može da se javi posle hemoterapije, što se prepoznaje po otežanom hodu, ili, opet, nemogućnosti da se podigne peta. U nekim slučajevima stopalo se čak vuče pri hodu. Spušteno stopalo može da se izleči, ali ako se sa terapijom ne krene blagovremeno problem može ostati trajno.
     
    Rana na dnu stopala
    Ukoliko ovakva rana postoji i ne zarasta, to je jasan znak da osoba boluje od dijabetesa. Ovakvo stanje izaziva povišeni nivo glukoze koji dovodi do oštećenja nerava u stopalima, zbog čega ni najmanja ranica, ogrebotina ili pukotina ne može da zaraste. Takva kožna promena može da se upali, inficira, pa, čak, izazove i takve komplikacije sa amputacijom stopala kao krajnjim ishodom.
     
    „Hipokratovi prsti“
    Ovaj fenomen nastaje u trenutku kada vrh prsta toliko otekne da promeni svoj normalni ugao. Ovu pojavu prvi je opisao još Hipokrat, a predstavlja znak plućnog oboljenja fibroze ili karcinoma pluća. Ovakav rast vrhova prstiju povezuje se i sa srčanim manama, kao i gastrointestinalnim bolestima, odnosno bolestima želuca i creva.
     
    Bolni zglobovi na nožnim prstima
    Ova promena predstavlja znak reumatoidnog artritisa, degenerativnog oboljenja zglobova koje se prvo odražava na male zglobove. Bolest prvo počinje na nožnim, a zatim se preseljava na zglobove prstiju ruku. Bolove najčešće prate oticanje i ukočenost. Bol je obično simetričan, odnosno javlja se u oba palca, ili na ista dva prsta, a žene su četiri puta ugroženije od muškaraca.
     
    Grčevi u stopalima
    Iznenadni bolni grčevi mogu biti posledica nedostatka kalcijuma, magnezijuma ili kalijuma. Često dolaze bez ikakve najave, pojedinačno ili u talasima. Uklanjaju se pokretanjem stopala ili masiranjem bolnog mesta. Grčevi mogu da prestanu i ako se opusti mišić, stavi hladna obloga, utrlja alkohol, popije čaša toplog mleka zbog kalcijuma.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE