Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Centar za promociju nauke biće uloženo 34 miliona evra

    Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će u Centar za promociju nauke na Novom Beogradu, čija bi izgradnja trebalo da počne naredne godine, biti uloženo 34 miliona evra odobrenih iz aranžmana sa Evropskom investicionom bankom.
     



    Đelić je to izjavio na 56. beogradskom Sajmu knjiga, gde je predstavljen katalog „Centar za promociju nauke, Knjiga o arhitektonskom konkursu“ – zbirka 232 predloga za izgradnju Centra za pomociju nauke i urbansitičkog rešenja novobeogradskog bloka 39.

    Predlozi na konkurs, koji je prošle godine proglašen najvećim u svetu, pristigli su iz 39 zemalja. Đelić je objasnio da će Centar za promociju nauke imati izgled „lunarnog modula koji je sleteo na Novi Beograd“.
     
    „Biće to jedinstveno i zahtevno rešenje 17 metara iznad zemlje, gde će deca moći da dođu i prvo ispod zemlje obave osnove stvari, a potom da se sprecijalnim liftom popnu u taj jedinstveni naučni centrar, jedinstven ne samo u našoj zemlji već i u Evropi“, kazao je on.
     
    Đelić je rekao da očekuje da će u tom centru biti izložena i najstarija naučna knjiga koja se sada nalazi u Insitutu u Vinči.
     
    Prema njegovim rečima, centar će obuhvatiti naučno-tehnološke parkove, naučnu opremu, nekomercijhalne stanove za naučnike, centar za materijale i nano nauke, matične ćelije i druge kapitalne projekte koji treba značajno da unaprede domaću nauku.
     
    Đelić je rekao da će Bloku 39, gde se nalazi i Fakultet dramskih umetnosti, biti kamups nauke i umetnosti, tako da će taj deo novog beograda postati „srce pohoda Srbije ka ekonomiji znanja“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE